Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Naast diabetes type 1 zijn er ook andere vormen van diabetes. Zoals de veelvoorkomende vorm diabetes type 2. Maar er zijn ook andere soorten, die vaak verward worden met diabetes type 1.

Bijna alle verschillende vormen van diabetes hebben met elkaar gemeen dat zonder behandeling de bloedsuiker te hoog oploopt. Maar de achterliggende oorzaak in het lichaam kan verschillen. Daardoor verschillen ook de behandelingen.

Neonatale diabetes

Mensen die al in hun eerste 6 levensmaanden diabetes kregen, kunnen een speciale genetische vorm hebben van neonatale diabetes. Die moet anders worden behandeld dan diabetes type 1.

Een variatie in een gen zorgt ervoor dat een kanaaltje in de alvleesklier minder goed werkt. Dat probleem kan worden behandeld met tabletten. Heb je vóór je zesde levensmaand diabetes gekregen? Laat je dan onderzoeken, neem contact op met het centrum Diabeter.

LADA

LADA (van het Engelse Latent Autoimmune Diabetes in Adults) is een vorm van diabetes type 1 die eerst lijkt op diabetes type 2, doordat het heel geleidelijk begint. Naar schatting heeft 15 procent van de mensen met de diagnose diabetes type 2 eigenlijk LADA

Vooral bij jonge, slanke mensen die diabetes ‘type 2’ krijgen, is het zinvol om toch te onderzoeken of het niet gaat om LADA. Want het is belangrijk om meteen de juiste behandeling te krijgen. Het beste is om meteen te starten met insuline in plaats van tabletten te gebruiken, deze werken namelijk minder goed.

LADA zit met veel kenmerken tussen diabetes type 1 en 2 in. Maar we beschouwen het wel als een vorm van diabetes type 1, omdat er antistoffen in het bloed zitten en dus de afweerreactie een rol speelt. > Lees hier meer over LADA.

MODY

MODY (van het Engelse Maturity-Onset Diabetes of the Young) is een erfelijke vorm van diabetes. MODY is helaas niet altijd goed bekend, ook niet bij alle artsen. Mensen met MODY krijgen daarom vaak onterecht de diagnose diabetes type 1 of type 2, terwijl een andere behandeling nodig is.

Er zijn meer dan vijftien verschillende soorten MODY bekend, en de behandeling verschilt per soort. Vaak kan MODY worden behandeld met tabletten. Als mensen met MODY al jarenlang insuline gebruiken, is het helaas niet altijd meer mogelijk om over te stappen naar tabletten. Daarom is op tijd een juiste diagnose krijgen bij MODY erg belangrijk.

> Lees hier meer over MODY en hoe het te herkennen.

Diabetes type 2

Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Bij deze vorm is het lichaam ongevoelig geworden voor insuline. De alvleesklier maakt dus nog wel insuline, maar je reageert er minder goed op. Daardoor wordt de bloedsuiker te hoog.

De behandeling van diabetes type 2 gebeurt met behulp van gezonder leven en vaak ook met tabletten. Soms is het ook nodig om insuline te spuiten.

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes is een tijdelijke soort diabetes, die meteen over gaat na de bevalling. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg).

Vrouwen met zwangerschapsdiabetes krijgen meestal eerst voedingsadvies. Als de bloedsuikerspiegel toch te hoog blijft, dan moet er worden gestart met insuline. Uit Fins onderzoek blijkt dat vrouwen na zwangerschapsdiabetes extra alert moeten zijn. Binnen 7 jaar na hun zwangerschap krijgen zij mogelijk wat vaker diabetes type 1.

Zwangerschapsdiabetes kan ook effect hebben op het kind in de toekomst. Zo blijkt uit Canadees onderzoek dat zwangerschapsdiabetes mogelijk de kans op diabetes type 1 bij het kind vergroot.

Andere vormen van diabetes

Naast de bovenstaande vormen van diabetes zijn er nog een paar andere soorten. Elke vorm heeft ook weer een andere oorzaak.

Diabetes type 3c

Wanneer de alvleesklier beschadigd is door bijvoorbeeld een ontsteking (pancreatitis) of een operatie, kun je diabetes krijgen. Deze vorm wordt ook wel diabetes type 3c genoemd.

MIDD

MIDD staat voor Maternally Inherited Diabetes and Deafness. Het is een zeldzame vorm van diabetes die samengaat met gehoorverlies.

Voor MIDD bestaat nog geen geneesmiddel. Maar het nieuwe middel KH176 wordt op dit moment getest bij mensen.

Diabetes insipidus

Diabetes insipidus is een zeldzame vorm van diabetes die niets te maken heeft met bloedsuiker. De nieren scheiden te veel vocht af.

Diabetes type 3

De ziekte van Alzheimer wordt ook wel eens diabetes type 3 genoemd. Dat komt omdat insuline mogelijk ook in de hersenen wordt gemaakt. Sommige onderzoekers spreken van ‘type 3’ wanneer de hersenen ophouden met het maken van herseninsuline.

Deze vorm van diabetes heeft geen invloed op de bloedsuiker, maar wel op de werking van de hersenen. Er is nog veel onduidelijk over diabetes type 3.

CFRD (diabetes door taaislijmziekte)

CFRD staat voor Cystic Fibrosis Related Diabetes. Het is een vorm van diabetes als gevolg van cystic fibrosis (ook wel bekend als taaislijmziekte).

Andere indeling diabetes in de toekomst?

In 2018 kwamen onderzoekers tot een andere indeling. Die is gebaseerd op bloedsuikerwaarden, insuline-ongevoeligheid, het HbA1c en genetische achtergrond. Deze indeling bestaat uit vijf groepen en zal waarschijnlijk nog uitgebreid worden met meer subgroepen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!