Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Na de diagnose diabetes type 1 start je direct met de behandeling. Vaak volgt al snel een tijdelijke periode waarin je minder hoeft te spuiten. Je kunt vervolgens proberen om de kans op een lange honeymoonfase zo groot mogelijk te maken.

Wie diabetes type 1 krijgt, begint meteen met insuline spuiten. Na een aantal dagen, weken zakt de insulinebehoefte weer, ook al eet je verder hetzelfde.


In dit dossier:


Wat is de honeymoonfase?

De honeymoonfase (wittebroodsweken) is de periode na de diagnose waarin de alvleesklier een opleving krijgt. De alvleesklier maakt bij de diagnose meestal zelf nog voor 15 tot 40 procent insuline. Door de hulp van bijgespoten insuline heeft de alvleesklier meer rust en gaat de productie wat omhoog.

De insulinedosering kan teruggebracht worden tot bijvoorbeeld 2-4 eenheden kortwerkende insuline voor de maaltijden, en soms moet zelfs met de injecties worden gestopt om hypo’s te voorkomen. Dit heet ook wel remissie. Dat is helaas tijdelijk.

Er is sprake van gedeeltelijke remissie als er nog een kleine hoeveelheid insuline nodig is. Bij volledige remissie is er helemaal geen insuline nodig. Volledige remissie komt vaker voor bij volwassenen.

Wie gaat er in honeymoonfase en wie niet?

Ruim de helft van de mensen met diabetes type 1 komt na de diagnose niet in honeymoonfase. Maar niet alle onderzoeken zeggen precies hetzelfde. Er zijn ook cijfers dat ongeveer 80% van de kinderen en jongeren met diabetes ervaren een honeymoonfase. Amerikaanse onderzoekers vonden verschillende factoren die het risico vergroten dat je helemaal niet in de honeymoonfase komt.

Een factor is bijvoorbeeld een leeftijd onder de vijf jaar en ketoacidose bij de diagnose. Wie alle gevonden risicofactoren heeft, gaat waarschijnlijk niet in honeymoonfase.

Het is belangrijk om te kunnen voorspellen of iemand waarschijnlijk niet in de honeymoonfase komt. Artsen kunnen dan de behandeling nog meer richten op het voorkomen van schommelingen in de bloedsuiker. Dit verkleint de kans op complicaties op latere leeftijd.

Hoe lang duurt de honeymoonfase?

De honeymoonfase is voor iedereen met diabetes type 1 verschillend. Deze fase kan duren van 3 weken tot meer dan 2 jaar. Bij kinderen duurt de honeymoonfase vaak veel korter dan bij volwassenen die diabetes type 1 krijgen.

Na de honeymoonfase zijn te veel insulineproducerende cellen uitgeschakeld door het afweersysteem. Je moet dan zelf weer meer insuline spuiten.

Hoe kun je de honeymoonfase verlengen?

Met veel extra beweging zou je de honeymoonfase tot vier keer zo lang kunnen maken. Er zijn ook mensen die met koolhydraatarme voeding en beweging of met een glutenvrij dieet in een lange honeymoonfase terecht zijn gekomen. Het is niet te zeggen welke mensen daar precies baat bij zouden hebben. Er zijn ook geen bewijzen uit groter onderzoek dat dit echt helpt.

Onderzoekers kijken ook naar manieren om de honeymoonfase te rekken. Met verschillende therapieën willen ze de bètacellen die er na diagnose nog zijn, blijven behouden. De huidige therapieën, die nog worden onderzocht, hebben de honeymoonfase iets weten te rekken. Dit zijn onderzoeken naar de genezing van diabetes type 1. Die therapieën worden vaak getest bij mensen die nog maar net diabetes hebben.

Wetenschappers denken nu dat het belangrijk is voor mensen die net diabetes hebben om door te gaan met het nemen van insuline, zelfs tijdens de honeymoonperiode. Dit zou bijdragen aan het behoud van de resterende bètacellen. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock