Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

In je persoonlijke relaties heb je ook te maken je diabetes. Of je hebt te maken met de diabetes van je partner of een gezinslid. Soms gaat het allemaal vanzelf, maar diabetes kan ook behoorlijk ingewikkeld zijn in een relatie. Welke invloed heeft diabetes type 1 op relaties?

Wat voor vragen spelen er in de relatie met je partner?

Diabetes type 1 hebben is niet altijd makkelijk. Hoog zitten, laag zitten, altijd letten op wat je eet: het heeft nogal wat invloed op je dagelijks leven. Je partner moet daar ook mee leven.

Dat vergt soms wel wat moeite, want hoe steun je je partner het best? Of als je zelf diabetes type 1 hebt, hoe kijk je dan aan tegen jullie relatie? Begrijpen jullie elkaar? En staat de diabetes je relatie ook wel eens in de weg?

Hoe doen anderen dat met relaties?

Het is natuurlijk heel persoonlijk hoe je met diabetes type 1 omgaat in je relatie en het verschilt nogal welke invloed het heeft. Loes Heijmans maakte hierover een aflevering van Diabetes TV. Ook opende Sytze Brouwer een gesprek waar tips gedeeld kunnen worden over hoe je het beste je partner (met diabetes) steunt.

Verder staan er verschillende blogs op de community. Vincent Laagland schreef een blog over zijn relatie met Linde die diabetes type 1 heeft. Ook Pien schreef een blog waarin ze haar ervaringen over diabetes en haar relatie deelt.

Wat helpt wel en wat helpt niet in je relatie?

In een Amerikaanse onderzoek uit 2017 gingen ze na welke invloed diabetes type 1 heeft op de relatie van jonge mensen met diabetes type 1. Geïnterviewden vertelden vooral over wat zij zagen als wel en niet-steunend gedrag van de partner.

In dit artikel lees je ook een aanvullende reactie van psycholoog-onderzoeker dr. Giesje Nefs. Ze geeft ook tips voor goede communicatie met je partner.

Hoe gaat dat met seks en diabetes type 1?

Diabetes type 1 kan ook invloed hebben op seks. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals complicaties van diabetes of juist meer psychische factoren. In ieder geval is er in veel gevallen iets aan te doen. Uit eerder onderzoek komt naar voren welke problemen bij mannen en bij vrouwen voorkomen en welke middelen bewezen werkzaam zijn.

Wat voor invloed heeft diabetes binnen een gezin op je relatie?

Niet alleen je relatie met je partner kan veranderen door diabetes. Ook relaties binnen een gezin kunnen veranderen.

Diabetes binnen een gezin kan extra druk opleveren voor de relatie tussen ouders. Kinderarts Agnes Clement-de Boers zag zo vaak dat de relatie van ouders binnen een gezin met een kind met diabetes onder druk kwam te staan, dat ze Stichting D-Support heeft opgericht. Hieruit is ook de DIA-SIT app ontwikkeld.

Tip: het Diabetes Fonds en de Rutgers stichting hebben samen een folder gemaakt over het onderwerp diabetes en seksualiteit. Ook heeft DVN vier folders met informatie en tips over seks met diabetes.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!