Het coronavirus (COVID-19) en diabetes type 1

Redactie van diabetestype1.nl • 3 April 2020
Hoestende man corona.jpg

Wat is momenteel bekend over het coronavirus en diabetes type 1? Loop je met diabetes type 1 meer risico op ernstige klachten bij COVID-19? En hoe zit het met het coronavaccin voor mensen met diabetes type 1? Moet je een boosterprik nemen? Veelgestelde vragen en antwoorden lees je hieronder.

Recentste update van dit artikel: 16 november 2021

COVID-19 is de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. Mensen met chronische aandoeningen zoals diabetes type 1 hebben veel vragen.

Veel van die vragen komen aan bod in de webinars van Diabeter in samenwerking met meerdere organisaties, tijdelijk onder de naam Diabetes UNITED. Hieronder vatten wij de belangrijkste vragen en antwoorden samen. Voor algemene vragen en antwoorden over het coronavirus: zie de website van het RIVM

Loop je met diabetes type 1 meer risico bij corona?

Veel mensen zijn inmiddels volledig gevaccineerd tegen COVID-19. Vaccinatie vermindert de kans dat je corona oploopt en beschermt in de meeste gevallen tegen ernstige ziekte, ook bij diabetes type 1. Je hebt minder kans op een ziekenhuisopname en om te overlijden.

Gelukkig hebben niet alle mensen met diabetes type 1 meer kans op ernstige klachten bij corona. Alleen mensen die in de risicogroep vallen hebben daar meer kans op. Wanneer je bent gevaccineerd (en geen ernstige afweerstoornis hebt) dan val je buiten de risicogroep.

Met diabetes type 1 (en dat geldt ook voor de andere typen) val je pas in de risicogroep als je:

 • Niet bent gevaccineerd.
  én
 • Al maanden of jarenlang te hoge bloedsuikers hebt, een korte periode maakt niet zoveel uit. Een HbA1c lager dan 53 mmol/mol is goed. 
 • Andere lichamelijke problemen (complicaties) hebt die vaak samengaan met diabetes zoals met hart, bloedvaten, ogen, nieren of beschadigde zenuwen.
  Dus over het algemeen geldt: wanneer je bloedsuiker goed onder controle is en je geen complicaties hebt, heb je waarschijnlijk geen hoger risico op ernstige klachten bij corona.

Je kunt ook in de risicogroep vallen door andere oorzaken, bijvoorbeeld bij een hoge leeftijd (vooral wanneer je ouder bent dan 70 jaar) of als je veel te zwaar bent (BMI hoger dan 40). Maar ook hierbij geldt dat het coronavaccin in de meeste gevallen beschermt tegen ernstige ziekte.

  Lees meer op de website van het RIVM over wanneer je in de risicogroep valt en welke aanvullende adviezen je dan het beste kan volgen.

  Hoe zit het met kinderen met diabetes type 1 en corona?

  Voor kinderen met diabetes type 1 is corona niet ernstiger dan voor kinderen zonder diabetes. Kinderen met diabetes vallen niet in de risicogroep. Wel kan een coronabesmetting zorgen voor schommelingen in de bloedsuiker. Dan kan een aanpassing van de behandeling nodig zijn.

  Heeft je kind problemen met de bloedsuikers? Bel dan het diabetesteam van je kind.

  Hoe houd je - naast vaccineren - het risico op ernstige klachten zo klein mogelijk?

  Houd je bloedsuikers zo goed mogelijk, dan heb je minder kans op ernstige klachten door corona. Er zijn namelijk aanwijzingen dat hoge bloedsuikers de werking van het afweersysteem belemmeren. Dat is één van de redenen dat mensen met diabetes een verhoogde gevoeligheid hebben voor infecties.

  Het is extra verstandig om de bloedsuiker zo goed mogelijk te houden. Het helpt om gezond te eten, genoeg te bewegen, goed te slapen, stress te beperken en genoeg te ontspannen. Geen of minder alcohol drinken helpt ook. Ook is het goed om niet te roken, of in ieder geval minder te roken.

  Gezond leven is ook goed voor je weerstand: je wordt minder snel ziek. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller!

  Kan mijn kind met type 1 wel veilig naar school?

  Er zijn heel weinig kinderen ziek geworden door corona en de impact bij kinderen met diabetes type 1 is klein. Kinderen met diabetes type 1 kunnen gewoon naar school. Wanneer je kind moet thuisblijven bij klachten of als iemand in het gezin corona heeft is hier te lezen.

  Mogen mensen met diabetes type 1 het coronavaccin wel nemen?

  Ja, het coronavaccin is ook helemaal veilig voor mensen met diabetes type 1. Wij raden iedereen met én zonder diabetes aan om zich te laten vaccineren, omdat vaccinatie beschermt tegen het oplopen van corona en tegen ernstige ziekte. Je hebt minder kans op een ziekenhuisopname en om te overlijden. 

  Voor een algemene uitleg over het coronavaccin: dit is een goed uitlegfilmpje.

  Kan ik mijn kind met diabetes type 1 vaccineren?

  Ja, vanaf begin juli is het zo dat jongeren van 12 t/m 17 jaar (met en zonder diabetes) zich kunnen laten vaccineren. 

  Moet ik de boosterprik nemen?

  Een boosterprik krijg je bovenop de coronavaccinatie(s) die je eerder kreeg. Als je wordt uitgenodigd voor de boosterprik dan raden wij aan deze te halen, om de bescherming tegen ernstige ziekte op peil te houden.

  Mensen met diabetes type 1 krijgen geen voorrang voor de boosterprik. Eerst krijgen mensen boven de 80 jaar, bepaalde medewerkers in de zorg en mensen in een zorginstelling een uitnodiging voor de boosterprik. Daarna worden mensen tussen de 60 en 80 jaar gevaccineerd, waarbij de oudsten als eersten een uitnodiging krijgen. Uiteindelijk is voor iedereen die het wil een boostervaccinatie beschikbaar.

  Als je in aanmerking komt voor de boostervaccinatie dan krijg je het coronavaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Het maakt daarbij niet uit met welk vaccin je eerder bent geprikt.

  Meer informatie over de boosterprik is te vinden op deze pagina van het RIVM.

  Werken de verschillende coronavaccins even goed bij mensen met diabetes type 1?

  Het BioNTech/Pfizer-vaccin werkt even goed bij mensen met diabetes als zonder diabetes. Ook de coronavaccins van Moderna, AstraZeneca en Janssen bieden voldoende bescherming voor mensen met diabetes. 

  Zorgt het coronavaccin voor schommelingen in de bloedsuiker?

  Het kan weleens voorkomen dat door een vaccinatie (zoals bijvoorbeeld bij de griepprik) de bloedsuiker tijdelijk even schommelt. Dat komt soms voor en is altijd tijdelijk. Maar zelfs als de bloedsuiker tijdelijk schommelt door het vaccin, dan wegen de nadelen hiervan niet op tegen de bescherming die het vaccin biedt.

  Voel je het coronavirus aankomen, en hoe weet je of je het hebt?

  Daar is weinig over te zeggen. Net als bij andere griepjes en verkoudheden, kan een bloedsuikerschommeling een voorteken zijn dat je corona onder de leden hebt. Maar dat kan ook net zo goed niet gebeuren. Bovendien kan een corona-infectie ook bij mensen met diabetes heel mild verlopen zonder dat je er veel van merkt. De klachten kunnen variëren van niets of een simpele verkoudheid, tot aan hoesten, keelpijn, koorts en benauwdheid aan toe.

  Kan corona diabetes type 1 veroorzaken?

  Dat COVID-19 diabetes type 1 (direct) zou veroorzaken, is heel onwaarschijnlijk. Er is nooit een virus gevonden dat direct diabetes type 1 liet ontstaan. Maar het lijkt erop dat sommige virussen wel een trigger kunnen zijn: een laatste duwtje naar het ontstaan van diabetes type 1. Misschien werkt het coronavirus ook wel als zo’n trigger, als net de laatste druppel die de emmer doet overlopen. Maar het is heel onwaarschijnlijk dat corona een directe oorzaak van type 1 is.

  Ik kan niet thuiswerken, wat doe ik als ik diabetes type 1 heb?

  Je zit met diabetes type 1 pas in de risicogroep als je niet bent gevaccineerd én een langere tijd (maanden of jaren) slecht bent ingesteld of complicaties hebt. Schat dus je eigen risico in en neem dan een beslissing, eventueel in overleg met je arts en werkgever, en probeer er samen uit te komen. Zie ook de derde webinar van Diabetes UNITED met het thema werk.

  Blijft er wel genoeg insuline verkrijgbaar?

  Bedrijven die insuline leveren in Nederland houden de situatie rondom het coronavirus scherp in de gaten. De bedrijven controleren doorlopend de voorraad en het proces om de insuline bij mensen met diabetes te krijgen. Op dit moment heeft de virusuitbraak geen effect op de hoeveelheid insuline die beschikbaar is.

  Ervaringen met de coronacrisis

  Iedereen ervaart momenteel grote gevolgen door het coronavirus. Hoe gaan mensen met diabetes type 1 er in de praktijk mee om? 

  Afleveringen en verslagen van corona-webinar Diabetes UNITED

  In het afgelopen jaar heeft Diabeter wekelijks via Facebook Live een webinar uitgezonden onder de naam Diabetes UNITED, waaraan verschillende diabetesorganisaties meewerkten waaronder BvdGF, JDRF, Medtronic, Novo Nordisk en het Diabetes Fonds. Tijdens deze webinars beantwoorden experts en ervaringsdeskundigen vragen. 

   Aflevering 1 | 25 maart 2020 (Wat betekent corona voor mensen met diabetes type 1?)

   Thema: er is veel onzekerheid over de combinatie van diabetes met het coronavirus. Voorzichtigheid is geboden, maar dat geldt met name voor mensen met een lastig te reguleren diabetes of met ernstige andere gezondheidsklachten. 

   Aflevering 2 | 1 april 2020 (Diabetes type 1 en ziek zijn)

   Thema: hoe bereid je je eventueel voor op corona, wat doe je als je denkt dat je het hebt, en wat gebeurt er als je het krijgt? Inclusief ervaringsverhaal van iemand die corona heeft gehad.

   Aflevering 3 | 8 april 2020 (Diabetes type 1 en werk in coronatijden)

   Thema: hoe ga je om met werk als je diabetes type 1 hebt? En wat als je in de zorg werkt, wat zijn je rechten en plichten? 

   Aflevering 4 | 22 april 2020 (Bewegen in coronatijden)

   Thema: hoe blijf je fit en toch in beweging in deze tijden waarin we allemaal zoveel mogelijk thuis moeten blijven?

   Aflevering 5 | 6 mei 2020 (Weer naar school in coronatijden)

   Thema: per 11 mei mogen de basisscholen weer open. Is dat veilig voor kinderen met diabetes type 1? Wat gaat dat betekenen voor de bloedsuikerregulatie?

   Aflevering 6 I 19 mei (diabeteszorg op 1,5 meter of digitaal)

   Thema: de komende tijd houden we de 1,5 meter-samenleving, die ook geldt voor de diabeteszorg. Hoe gaat dat en wat kun je verwachten?

   Aflevering 7 I 1 juli (diabeteszorg op 1,5 meter of digitaal)

   Thema: deze uitzending ging over de risico’s van corona bij diabetes type 1. Wat weten we nu en hoe gaan we verder?

   Aflevering 8 I 22 september (wat weten we nu over corona en diabetes)

   Thema: deze uitzending, na een aantal maanden pauze, ging over wat er nu inmiddels meer bekend is over diabetes en het coronavirus.

   Aflevering 9 I 20 januari (over de coronavaccins en diabetes)

   Thema: De vaccinaties tegen het coronavirus zijn van start gegaan. Zijn ze veilig voor mensen met diabetes, en wie komt als eerste aan de beurt.

   Op de hoogte blijven?

   Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

   Gesprekken over dit artikel