Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Gaat je kind met diabetes type 1 naar de middelbare school? De Stichting Zorgeloos met diabetes naar school is dé expert, en geeft tips voor ouders, scholen en natuurlijk de scholier zelf.

Het voordeel van het voortgezet onderwijs is dat de meeste middelbare scholen al ervaring hebben met leerlingen met diabetes. Basisvoorlichting over wat diabetes is, is daarom meestal niet meer nodig. De Stichting Zorgeloos met diabetes naar school hoort steeds vaker van ouders dat er al het een en ander geregeld is op de middelbare school voor leerlingen met diabetes en dat is fijn.

Toch blijkt het voor ouders nogal eens lastig. Dit omdat ze het vaste aanspreekpunt op school kwijt lijken te zijn en ze meer op afstand blijven van wat er zich op school afspeelt.

Laat kind meedenken en beslissen

Juist vanwege de afstand tussen ouders en de school, is het belangrijk om je kind zelf vanaf het allereerste begin in het voorbereidingsproces mee te nemen. Vraag hoe je kind de diabeteszorg op school het liefst geregeld wilt zien. Een mooi startpunt is om je kind deze brochure te laten lezen en bijvoorbeeld dit filmpje van Noah te laten zien. Beide zijn speciaal gemaakt door en voor leerlingen met diabetes in het voortgezet onderwijs.

Eerste aanspreekpunt: mentor

De mentor is op de meeste scholen de belangrijkste gesprekspartner wat betreft de diabeteszorg. Het kan zijn dat hij of zij dit niet eerder gedaan heeft en zich eerst moet oriënteren op wat er op school al geregeld is voor leerlingen met diabetes. Om de mentor op weg te helpen zijn deze twee brochures beschikbaar: 'Wat is diabetes?' en 'Diabeteszorg op school'. Een goede relatie opbouwen met de mentor is dus belangrijk. Aangezien de mentor niet altijd op dezelfde plek zit en lesgeeft, kan ook de conciërge een belangrijke ondersteunende rol vervullen voor je kind op school.

Eerste gesprek en vastleggen afspraken

Stichting Zorgeloos heeft een leidraad gemaakt voor het eerste gesprek met de mentor. Dit is een checklist met alle belangrijke vragen rondom diabeteszorg. Deze checklist werkt goed, zie bijvoorbeeld deze reactie van een ouder:

“Vandaag een kennismakingsgesprek met de mentor. Een supergoed gesprek! De mentor had zich bijzonder goed voorbereid, ze had alle info uit het blik gelezen. Dankzij de checklist kon de mentor in de lead zijn in het gesprek én werd alles besproken dat wij belangrijk vinden. En de mentor nam ook nog eens de verantwoordelijkheid om de diabetespas verder uit te werken. Mijn dochter vond het het fijnste gesprek over diabetes dat ze tot nu toe had gevoerd :-)”

Wanneer alle vragen beantwoord zijn en goede afspraken gemaakt, dan is het belangrijk om die vast te leggen in de diabetespas. Deze pas kan je kind op elk moment laten zien wanneer leerkrachten vragen hebben over diabetes en de daarbij behorende uitzonderingen op de normale schoolregels voor leerlingen met diabetes, zoals bijvoorbeeld het recht om te eten en drinken in de klas.

En al die andere leerkrachten dan?

De Stichting Zorgeloos met diabetes naar school hoort van leerlingen met diabetes op de middelbare school dat de grootste uitdaging is om tot alle leerkrachten door te laten dringen wat de impact van diabetes is, en wat je nodig hebt om goed te presteren in de klas. Vandaar dat ze met behulp van een leerling dit filmpje hebben gemaakt. Hierop is door leerlingen én leerkrachten heel positief op gereageerd.

Overhoringen, toetsen, repetities en examens

Tijdens toetsen en examens ligt er nog meer druk op je kind om ervoor te zorgen dat zijn glucosewaarde binnen de marges blijft. De school heeft ruimte om aanpassingen te doen aan de mogelijkheden van je kind. Je kunt als ouder samen met je kind hiervoor aanpassingen aanvragen, of dat nu gaat over overhoringen, repetities of voor het schoolexamen en het centraal examen.

Speciale dagen

Zeker een internationale schoolreis of uitwisseling vereist tijdige voorbereiding en overleg op school. Elk jaar melden zich bij ons een aantal ouders die plotseling te horen hebben gekregen dat hun zoon of dochter niet mee mag. Om dit te voorkomen hebben we wat tips op een rijtje gezet.

Nog vragen?

Het hele Zorgeloos-team wenst jullie een zorgeloos schooljaar toe.

Artikel: door Zorgeloos met diabetes naar school. Foto: Margreet Vloon

Gesprekken over dit artikel