Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De vakantie zit er weer op, je kind met diabetes type 1 begint aan een nieuw schooljaar op de basisschool. Hoe pak je dat aan als ouder? Stichting Zorgeloos met diabetes naar school geeft tips.

Het nieuwe schooljaar staat alweer voor de deur. Stichting Zorgeloos met diabetes naar School geeft op een andere pagina algemene tips voor de start-up van een schooljaar. Hier gaan we dieper in op tips voor specifiek de basisschool.

De basis, voorlichting aan school en ouders

Hoe meer hulp je kind met zijn diabeteszorg op school nodig heeft, hoe meer voorlichting en coaching er op school nodig is. Niet alleen over wat diabetes is en wat er gebeuren moet, maar ook over de juridische aspecten

Had je vorig jaar een fijne leerkracht, vraag hem/haar om aan te schuiven en ervaringen en tips te vertellen. Ga ervan uit dat de school en de leerkrachten niets weten over diabetes type 1. De brochure ‘Wat is diabetes’ is speciaal voor leerkrachten op de basisschool. 

Leg duidelijk uit dat het enorm belangrijk is om het kind te herinneren aan diabeteshandelingen. Ook als je kind in principe alles zelf kan. En dat het belangrijk is dat er wordt meegekeken of het allemaal goed gaat. Een mooi voorbeeld hiervan is juf Yvonne.

Zorg dat je op de eerste ouderavond bent en vraag de leerkracht of je 5 minuten iets mag vertellen over diabetes. Geef aan dat je kind heel graag mee eet met traktaties, komt spelen of naar een verjaardagsfeestje gaat, maar dat het alleen wel wat planning met zich mee brengt. Deel aan het einde een korte samenvatting uit.  

Afspraken vastleggen

Leg alle afspraken voor iedereen duidelijk vast in het persoonlijk diabeteszorgplan. Zorg dat dit plan in de klas op een duidelijke plek bewaard wordt, zodat eventuele invalkrachten hier ook direct gebruik van kunnen maken.

Ontzorgen van de leerkracht 

Probeer zoveel werk uit handen te nemen van de leerkracht. Zowel qua koolhydraten, meten en insuline toedienen. Dus reken bijvoorbeeld zelf koolhydraten uit en geef dat op een papiertje mee in de lunchbox of met pauzehapjes. Afhankelijk van hoe handig de juf digitaal is, laat haar een koolhydraten-app downloaden, dat is namelijk ook handig met traktaties.

Probeer zoveel mogelijk naalden te voorkomen. Dus gebruik een bloedglucoseprikker zonder losse naalden, of natuurlijk een sensor. Als je de keuze hebt, gebruik liever een insulinepomp dan een insulinepen. Behalve het gemak van een pomp is insuline toedienen met pomp namelijk geen BIG-geregistreerde medische handeling, en daarom voor een school juridisch ook minder ‘eng’.

Probeer zeker de eerste tijd altijd bereikbaar te zijn. In het begin zal de leerkracht je nodig hebben voor bevestiging (‘doe ik het goed zo?’) en om allerlei praktische vragen te stellen over situaties die zich voordoen (‘ik heb nu een traktatie…’). 

Geef de leerkracht een overzichtelijke doos met reserve-diabetesspullen in bewaring en vul die regelmatig bij. Hierbij een mooi voorbeeld

Vinger aan de pols en positieve feedback

Houd een vinger aan de pols en geef positieve feedback: vraag regelmatig aan de leerkracht hoe het gaat en waar eventueel nog knelpunten of zorgen zitten. Zeker bij een heel jonge leerling kan de belasting of verantwoordelijkheid (te) zwaar voelen voor een leerkracht, ook als die graag meewerkt. Kijk dan samen naar mogelijkheden om dingen te verlichten. 

Het is ook heel belangrijk om regelmatig delen waarom je zo blij bent met de leerkracht, wat het voor je kind en jou als ouder(s) betekent. 

Speciale dagen zijn een extra uitdaging

En dan zijn er de speciale dagen. Of het nu gaat om een sportdag is, een schoolreisje of een theater voorstelling; het zijn allemaal dagen om extra op te letten. Terwijl juist de leerkracht vaak het hoofd en de handen al vol heeft op zo’n dag. Bespreek ruim van tevoren hoe je deze dagen samen kunt voorbereiden en zo soepel mogelijk laat verlopen. 

Doe-het-samen pakket

Al deze informatie en nog veel meer voor ouders en school is te vinden in een doe-het-samen pakket

Heb je daarnaast nog vragen of behoefte aan advies op maat? Neem gerust contact op met een van de ambassadeurs van de stichting. Een zorgeloos schooljaar toegewenst!

Foto: Margreet Vloon

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.