Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Elk kind moet zich ontwikkelen naar zelfstandigheid. Maar heeft je kind diabetes, dan komt daar wel wat meer bij kijken. Het Diabetes Groeimodel en de Oudercursus Los Vast kunnen daarbij helpen.

Het Diabetes Groeimodel is ontwikkeld door het Kinder Diabetes Centrum Nijmegen (KDCN) en bedoeld als tool om kinderen en jongeren met diabetes type 1 en hun ouders te ondersteunen. GZ-psycholoog Lianne Wiltink was nauw betrokken bij de ontwikkeling ervan. 

Lianne: “Toen ik vier jaar geleden bij het KDCN kwam werken, lag het idee voor het Diabetes Groeimodel er al. Samen met alle collega’s van het KDCN zijn we aan de slag gegaan om dat model verder vorm te geven." 

"In het Diabetes Groeimodel zie je per leeftijd welke diabetestaken je kind zou kunnen oppakken en welke rol jij als ouder daarbij hebt. Waar in het begin de zorg nog volledig bij de ouders ligt, wordt die rol steeds meer coachend, totdat je kind uiteindelijk zelf de verantwoordelijkheid over de diabeteszorg heeft.”

Houvast

“Veel ouders en kinderen zijn zoekende en hebben hetzelfde soort vragen: op welk moment kan je kind zelf een infuusset plaatsen, wanneer is een kind oud genoeg om met school in gesprek te gaan, hou oud moet je zijn om zelfstandig koolhydraten te kunnen berekenen? Het Diabetes Groeimodel geeft daarbij houvast.”

Peuter mag meehelpen

“Zelfs een peuter kan al meehelpen, bijvoorbeeld door spullen te pakken en klaar te leggen. Zo krijgen kinderen al op jonge leeftijd de verantwoordelijkheid voor een stukje van hun diabeteszorg. Als ze daarin vroeg worden meegenomen, verloopt het aanleren van de diabetestaken natuurlijker en geleidelijker en is de verwachting dat de weerstand op latere leeftijd minder zal zijn.”

Bang dat het misgaat

“Veel ouders worstelen met hetzelfde: je wilt je kind loslaten, maar bent ook bang dat het mis zal gaan. Het model is een prachtig handvat ter ondersteuning van die worsteling, maar daarmee alleen ben je er nog niet. Daarom hebben we de Oudercursus Los Vast ontwikkeld, een cursus waarin je leert om de vaardigheden en kwaliteiten die je al hebt beter te benutten en waarin je ook nieuw handvatten krijgt.”

Plezier in het coachen

“Tijdens de bijeenkomsten ga je met een klein groepje ouders aan het werk. Je gaat met elkaar in gesprek, er wordt psycho-educatie gegeven en je gaat ook actief oefenen. Zo kunnen ouders onderling ervaringen uitwisselen. Eén van de belangrijkste doelen is om (weer) plezier te krijgen in het coachen van je kind.”

Gezinsdoelen

“In de eerste bijeenkomst introduceren we het gezinsdoel. Dat doel wordt gebruikt om thuis aan het werk te gaan en in overleg met alle gezinsleden gekozen. Kinderen hebben namelijk hele andere doelen dan ouders. En ouders zijn vaak verrast als ze de doelen van hun kinderen horen. Zo willen tieners soms dat je weer wat meer meekijkt, terwijl je zelf denkt: dat willen ze vast niet. Op het moment dat die doelen niet opgelegd worden maar echt uit jezelf komen, voelt dat direct heel anders. Dat werkt.”

Valkuilen vermijden

“We kijken niet naar het effect op het HbA1c, maar richten ons meer op het brengen van een positieve sfeer in huis. Hoe vermijd je valkuilen waar je door angst of machteloosheid snel in trapt? Hoe voorkom je dat je kind zich zo gaat afzetten, dat de diabetes eronder lijdt? We leren ouders hoe zij hun kinderen op een prettige manier kunnen coachen naar zelfstandigheid in de diabeteszorg.”

Herkenbare filmpjes

Alexandra Peters, moeder van twee tieners met diabetes, deed mee aan de pilot van de Oudercursus Los Vast. “De cursus maakt je bewust van hoe je beter kunt communiceren met je kind. Je doet heel veel op je gevoel, vaak ook uit gewoonte. We kregen filmpjes te zien met voorbeelden van alledaagse situaties, zó herkenbaar. Dan zie je hoe je op dezelfde manier de fout in gaat, maar ook hoe je door ander gedrag en door te overleggen met je kind veel meer bereikt. Dat geeft inzicht en daardoor verbetert de communicatie met je kind op alle vlakken.”

Web-app

Omdat de wereld tegenwoordig heel digitaal is, is er bij het Diabetes Groeimodel ook een web-app ontwikkeld. Lianne: “Daarmee heb je veel handige informatie altijd binnen handbereik. De info is op de leeftijd afgestemd: bij kleuters zie je veel filmpjes, bij tieners krijg je uitleg over bijvoorbeeld alcohol en drugs. Die app is trouwens ook heel handig voor leerkrachten of andere verzorgers.”

Stappen naar zelfstandigheid

“De app is een digitale weergave van het Diabetes Groeimodel waarin je makkelijk en snel kunt opzoeken hoe je samen je kind de diabetestaken kunt verdelen en welke stappen je kunt nemen naar zelfstandigheid. Daar zie je ook wat je van kind mag verwachten als het gaat om het verrichten van bepaalde zorghandelingen maar ook om diabetes op school goed te regelen.”

In heel Nederland

“Het is vanaf het begin af aan onze wens om dit project landelijk uit te rollen, zodat alle ouders straks de Oudercursus Los Vast kunnen volgen. Ongeacht in welk deel van het land je woont, ongeacht hoe groot de patiëntengroep in jouw regio is. We hebben inmiddels 48 kinderdiabetescentra in Nederland getraind: niet alleen psychologen, maar ook kinderartsen en verpleegkundigen. Het is mooi om te zien dat ons initiatief zo breed gedragen wordt.”

Cursus volgen?

De Oudercursus Los Vast is bedoeld voor alle ouders die graag handvatten willen krijgen over hoe je op een positieve en motiverende manier met je kind over diabetes kunt communiceren. De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten en een booster-bijeenkomst en is gratis te volgen. Wil je weten wanneer de cursus in jouw regio wordt gegeven, informeer dan bij je behandelteam. De web-app is te vinden via www.diabetesgroeimodel.nl of direct op app.diabetesgroeimodel.nl.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel