Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Wanneer je kind met diabetes naar de middelbare school gaat, is het nog steeds belangrijk om de diabeteszorg op school goed te regelen. Dit is maatwerk.

Iedere jongere is anders en iedere school heeft vaak een eigen manier om de zorg te regelen. Soms gaat het bijna vanzelf en maak je snel duidelijke afspraken. Soms is het ingewikkelder. 

Veel vragen

Zowel voor school, je kind, als voor jou kan het spannend zijn. Er komen waarschijnlijk veel vragen op je af. Wie is het eerste aanspreekpunt op school wat betreft de diabeteszorg? Wat mag en kan ik van school verwachten? Welke regels zijn er voor extra begeleiding of aanpassingen? Wat verwacht school van ons? Hoe zorgen we dat alle leraren weten wat een leerling met diabetes nodig heeft om goed te functioneren? 

Moeilijke leeftijd

Bovendien is het geen gemakkelijke leeftijd om diabetes te hebben, zo op de middelbare school. Je kind zal er waarschijnlijk alles aan willen doen om niet op te vallen en zeker niet omdat hij of zij diabetes heeft. Terwijl jij als ouder heel andere prioriteiten hebt, zoals bijvoorbeeld veiligheid en goede zorg op school.  

In gesprek

Om zorgen over de diabetes weg te nemen, is het advies om een gesprek te starten tussen de school, de ouder en je kind met diabetes. Om je hierin te ondersteunen heeft de stichting Zorgeloos met Diabetes naar School zowel voor de mentor, leerling als ouder een doe-het-samen gids ontwikkeld waar allerlei handvatten in zitten om met elkaar in gesprek te gaan om te komen tot goede afspraken waar alle partijen zich in kunnen vinden.

Gesprekken over dit artikel