Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Je rijbewijs aanvragen of verlengen is lastiger wanneer je diabetes hebt. Je kunt te maken krijgen met extra formulieren en medische keuringen. Begin er dus op tijd mee!

Waar vraag ik een rijbewijs of een verlenging daarvan aan?

Die vraag je aan bij de gemeente. Je hebt daarvoor een Verklaring van Rijvaardigheid nodig (die krijg je als je slaagt voor het theorie- en praktijkexamen) en een Verklaring van geschiktheid. Voor die laatste moet je medisch gekeurd worden.

Wat houdt de medische keuring in?

Via het CBR of de gemeente koop je een formulier Gezondheidsverklaring. Heb je diabetes, dan zul je minimaal 1 vraag met ‘ja’ beantwoorden. Heb je last van complicaties zoals verminderd zicht of mis je een deel van je hand of voet, dan neemt het aantal ‘ja’s’ toe. Voor elke ‘ja’ moet je een arts vragen om een toelichting van je medische situatie. Ook moet je arts de Diabetes Mellitus Vragenlijst invullen.

En dan?

Je stuurt de Gezondheidsverklaring met de DM Vragenlijst naar het CBR. Het CBR zal vervolgens bekijken of het rijbewijs afgegeven kan worden, of dat er meer gegevens nodig zijn. In dat laatste geval word je verwezen naar een medisch specialist, zoals een oogarts, internist of neuroloog. Die toetst dan of je aan de eisen van rijgeschiktheid voldoet. Er wordt met name gelet op hypo-ongevoeligheid, op je gezichtsvermogen en op functiebeperkingen. In geval van twijfel kan het CBR je een rijtest laten doen, waarbij gekeken wordt of je veilig de weg op kunt.

Hoe lang duurt dit allemaal?

Het CBR streeft ernaar om binnen vier maanden de uitslag te sturen. Maar als je naar een medisch specialist moet, kun je te maken krijgen met wachttijden. Zorg er dus voor dat je ruim op tijd je aanvraag doet, bij voorkeur een half jaar voor het verlopen van je rijbewijs.

Wie betaalt de extra kosten die ik maak?

Die moet je zelf betalen. Het aanvragen of verlengen van je rijbewijs kost gemiddeld zo’n € 40. Heb je diabetes, dan komen daar nog bij de kosten van de Gezondheidsverklaring (€ 33,80), de kosten die een arts in rekening mag brengen voor het invullen van het Vragenformulier en eventueel de kosten van een keuring door een specialist (vanaf € 99,15). De rijtest bij het CBR is gratis.

Hoe lang is mijn rijbewijs geldig?

Je rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig, maar het CBR bepaalt op basis van jouw medische gegevens voor welke termijn het rijbewijs wordt afgegeven. Dat kan dus ook minder dan 5 jaar zijn. Heb je bijvoorbeeld een ernstige functiestoornis, dan is je rijbewijs maximaal drie jaar geldig. Elke tien jaar is een rapport van de oogarts noodzakelijk, ook als je geen oogklachten hebt.

Gelden er andere regels voor een ‘groot’ rijbewijs?

Ja, de regels zijn strenger wanneer je een rijbewijs aanvraagt voor vrachtauto of bus. Zo mag je het afgelopen jaar geen ernstige hypo’s hebben gehad waarbij je de hulp van een ander nodig had. Ook moet je hypo’s goed voelen aankomen en minstens twee keer per dag je bloedglucose controleren. Daarnaast mag je geen ernstige complicaties hebben. Voldoe je aan alle eisen, dan krijg je een rijbewijs voor maximaal 3 jaar. Ook moet je elke 5 jaar naar de oogarts voor een keuring.

Ben ik verplicht te melden dat ik diabetes heb?

Vraag je voor het eerst je rijbewijs aan, dan ben je verplicht te melden dat je diabetes hebt. Heb je diabetes gekregen nadat je je rijbewijs al had, dan ben je wettelijk niet verplicht om het te melden bij het verlengen. Het CBR vindt echter dat je een morele plicht hebt om dit wel te doen.

Ik heb regelmatig hypo’s, is dat een probleem bij het aanvragen/verlengen?

Dat kán een probleem zijn. Wanneer je last hebt van hypo-unawareness (waarbij je hypo’s niet voelt aankomen) kom je niet in aanmerking voor een rijbewijs. Je kunt dan namelijk flauwvallen en dat is natuurlijk gevaarlijk als je achter het stuur zit. Het CBR geeft ook geen groen licht wanneer je last hebt van ‘ernstige hypoglycemieën’. Daarmee bedoelen ze hypo’s die je niet zelf op kunt lossen maar waarbij de hulp van een ander nodig is. Het is belangrijk dat de arts die jouw medische situatie toelicht dit goed weet. Hij kan namelijk iets anders verstaan onder ernstige hypo’s, bijvoorbeeld erg lage bloedsuikerwaardes die je nog prima zelf op kunt lossen. 

Wat kan ik doen als ik het niet eens ben met het besluit van het CBR?

Dan kun je bezwaar maken en heb je recht op een herkeuring. Je moet dan binnen vier weken schriftelijk contact opnemen met het CBR. 

Kun je veilig autorijden als je diabetes hebt?

Ja, dat kan zeker. Het is wel belangrijk dat je hypo’s goed voelt aankomen. Check voor vertrek je bloedsuiker, eet eventueel iets met langwerkende koolhydraten en houd snelwerkende koolhydraten bij de hand voor het geval je bloedsuiker onderweg daalt.