Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Als je diabetes type 1 hebt, kunnen je bloedsuikers soms van hoog naar laag en terug schieten. Sommigen noemen dat ‘brittle diabetes’, maar die term is verouderd en wordt niet meer gebruikt.

Sterk schommelende bloedsuikers zouden volgens sommige mensen wijzen op ‘brittle’ diabetes. Althans, dat werd vroeger wel eens gezegd door zorgverleners. Maar dat betekent niet dat het een andere vorm van diabetes is. Internist Bastiaan de Galan van het Radboudumc gebruikt de term niet en hoort die ook niet meer bij collega’s. 

‘Brittle’ diabetes geen aparte vorm

‘Bij sterke schommelingen kon je vroeger nog wel eens te horen krijgen dat je brittle diabetes had’, zegt De Galan. ‘Maar dat was meer een uiting van wanhoop van de behandelaar en de patiënt zelf, die niet wisten hoe ze met de schommelingen om moesten gaan.’ Door het een naam te geven, zou het lijken alsof de schommelingen niet op te lossen zijn. Maar je kunt veel doen, samen met je zorgverlener, om de sterke schommelingen te verminderen. 

Normale schommelingen

Iedereen met diabetes type 1 heeft soms heftige schommelingen. Dat komt doordat je lichaam na een aantal jaar diabetes type 1 bijna helemaal geen eigen insuline meer produceert. Je vindt niet altijd een verklaring voor een uitschieter. 

Wat als je veel schommelingen hebt?

Heb je heel vaak uitschieters, dan is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Dan is het belangrijk om samen met de diabetesverpleegkundige of internist op zoek te gaan naar de oorzaken. Het kan even duren voordat je die gevonden hebt. 

Hoe komt het?

Schommelingen in de bloedsuikers kunnen heel veel oorzaken hebben. Hier vind je de meest voorkomende op een rij:

Biologische oorzaken:

 • wisselende opname van insuline (variatie 20-50%)
 • hormonale schommelingen, zoals in de puberteit, rondom de menstruatie, schildklierproblemen of het dageraad-fenomeen
 • samenstelling van de maaltijd
 • trage maaglediging

Psychische oorzaken:

 • omgang met zelfcontrole en schommelingen in de bloedsuikers
 • angst voor hypo’s
 • angst voor hypers en complicaties
 • mee willen doen met vrienden zonder diabetes

Gedrag:

 • niet vaak genoeg controleren van de bloedsuiker 
 • niet de juiste reactie op een hypo (heeft ook met biologische oorzaken te maken)
 • dieet, zoals het drinken van alcohol
 • niet genoeg inspelen op lichamelijke activiteit en sport

Vaak zorgt een combinatie van deze factoren voor de schommelingen.

Op zoek naar oplossingen

Bedenk je dat je niet de enige bent als je sterk schommelende bloedsuikers hebt. De Galan: ‘Er zijn heel veel factoren die een rol spelen bij de schommelingen. Je zou kunnen zeggen dat het eerder regel is dan uitzondering.’ Gelukkig lukt het tegenwoordig steeds beter om de bloedsuikers meer stabiel te krijgen. ‘Patiënten en behandelaars krijgen met glucosesensoren veel beter inzicht in de schommelingen. Dit helpt bij de zoektocht naar een oplossing.’ 

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!