Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Waar lopen mensen met diabetes type 1 tegenaan als ze avond- en nachtdiensten hebben voor hun werk, en waardoor komt dat?

In bepaalde beroepen hoort het erbij dat je avond- en nachtdiensten hebt. Denk aan de zorg, openbaar vervoer en politie. Dat is voor mensen zonder diabetes al een hele uitdaging, en er is ook bewezen dat het zelfs de kans op diabetes type 2 vergroot.

Onregelmatig slapen 

Het menselijk lichaam houdt er niet van wanneer het dag- en nachtritme verstoord raakt. De stofwisseling raakt ook echt van slag door ’s nachts wakker te zijn. Bij diabetes type 1 zijn regelmaat en genoeg slaap extra belangrijk. aan het dageraad-fenomeen bijvoorbeeld is te zien hoe gevoelig het lichaam is voor hormonen.  

Eten op gekke tijden

Vaak betekent werken in avond- en nachtdiensten ook dat je op andere tijden eet dan normaal. Voor veel mensen met diabetes type 1 is het daardoor lastiger om de bloedsuiker stabiel te houden. Zeker wanneer de diensten per week verschillen. Mensen willen ook geen risico op een hypo lopen en gebruiken dan liever te weinig insuline dan te veel.

Vetter eten

Daar komt nog bij dat je tijdens diensten eerder ongezonde dingen gaat snacken. Bijvoorbeeld door vette afhaalmaaltijden, of doordat de winkels dicht zijn en er weinig keuze is, of gewoon omdat je moe bent en zin hebt in snacks. Op vetrijk eten reageert je lichaam en je bloedsuikerspiegel ook weer anders.

Hogere bloedsuikers

In Schotland is onderzoek gedaan onder werknemers met diabetes type 1 in ploegendiensten. Zij hadden gemiddeld een hogere HbA1c-waarde dan collega’s met diabetes en normale werktijden. Dat geeft op de langere termijn een hoger risico op complicaties. 

Afspraken met de baas

In Nederland is een peiling gehouden onder een groep van 51 werknemers met diabetes type 1 die avond- en nachtdiensten hebben. Van hen hebben 8 van de 10 geen afspraken gemaakt met hun werkgever over aanpassingen in diensten. Bijna de helft zou dat wel willen, bijvoorbeeld minder diensten draaien of eten op bepaalde tijden. 

Ander werk 

Werkgevers doen meestal wel hun best. Ze willen voor een werknemer met diabetes vaak wel tijdelijke uitzonderingen afspreken, maar liever niet structureel. Want ze zijn bang dat het oneerlijk overkomt op collega’s. Mensen met diabetes type 1 die moeite hebben om hun diabetes te reguleren, stoppen vaak met dat werk en zoeken een baan met regelmatige tijden.

Meedenken en bespreken

Onderzoekers die zich met dit onderwerp bezighouden, raden werkgevers aan om toch meer mee te denken met werknemers met diabetes type 1. Het zal ook wel moeten, gezien de toename van ook diabetes type 1 en de krapper wordende arbeidsmarkt. Voor werknemers met diabetes is het goed om toch je wensen aan te kaarten.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!