Wie een verre reis maakt, krijgt te maken met tijdsverschil en jetlag. Wat voor effect heeft dat op je diabetes? Moet je je behandeling aanpassen?
In de zomervakantie naar Amerika, of backpacken in Zuidoost-Azië: verre bestemmingen zijn steeds makkelijker te bereiken. Het tijdsverschil is voor iedereen even een aanpassing, maar met diabetes type 1 kan het regelen van je bloedsuiker een extra uitdaging zijn.
Hypo’s voorkomen
Sommige mensen krijgen de eerste dag na aankomst wat eerder een hypo. Voor reizen waarbij je minstens 5 tijdzones doorkruist en langer dan 3 dagen weggaat, adviseren artsen om je insulineschema aan te passen. Je verandert zowel de dosis als het tijdstip van toedienen. De tijdzones zie je gemakkelijk op dit plaatje.
Dosering aanpassen
Er zijn alleen geen strakke richtlijnen over hoe je je dosis en tijdstip van insuline moet aanpassen. Want iedereen is uniek en reageert weer anders. Maak 2 tot 4 weken voor je vertrek een afspraak met je internist of diabetesverpleegkundige om je reis en je behandeling door te spreken.
Het algemene advies en ezelsbruggetje:
- Vlieg je richting het westen, dan wordt de dag langer (meer uren in een dag) en heb je meer insuline nodig.
- Reis je richting het oosten, dan wordt de dag korter (minder uren in een dag) en heb je minder insuline nodig.
Maar dit blijft een globaal advies, want er zijn natuurlijk ook andere factoren van invloed op je bloedsuiker tijdens een reis. Zoals de vertrektijd of de duur van je vlucht. O ja, als je richting het noorden of zuiden reist, dan heb je zelden te maken met groot tijdsverschil.
De tijd verzetten
Experts adviseren om de tijd op je horloge en insulinepomp pas aan te passen als je aankomt op je bestemming. Dus niet al eerder tijdens de vlucht of tijdens een overstap. Je kunt dit eventueel nog rekken tot de volgende ochtend na aankomst. Dan raak je tijdens de reis niet in de war met een ander tijdschema.
Maar je moet natuurlijk doen wat je zelf prettig vindt. Let op bij bijvoorbeeld een overstap: je smartphone neemt de lokale tijd automatisch over. Je kunt wel instellen dat dat alleen handmatig kan. Benieuwd naar het tijdsverschil op je bestemming? Op de wereldklok-site vind je een handig plaatje.
Regelmatig meten
Verder is het goed om je bloedsuiker iedere 4 tot 6 uur te meten. Sommige mensen passen al voor vertrek hun insulineschema aan, dan ben je daar al aan gewend. Maar juist dan is het belangrijk om regelmatig te controleren.
Gezond verstand
Volg je hart en geniet van mooie reizen; laat diabetes je niet tegenhouden. Maar bereid je reis goed voor. Bekijk ook andere tips over vakantie met diabetes. Overleg met je arts hoe je je insulineschema aan kunt passen, voor een mooie en onvergetelijke reis. Veel plezier!
Op de hoogte blijven?
Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan.