Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Op vakantie naar de zon? Een hittegolf in Nederland? Je merkt het waarschijnlijk aan je bloedsuiker. Hier lees je tips voor als je met diabetes type 1 de warmte in gaat.

Veel mensen met diabetes type 1 merken dat hun bloedsuiker omhoog gaat bij warm weer. Dat kan te maken hebben met het uitzetten van de kleine bloedvaatjes. Het lichaam verwerkt insuline en glucose dan anders. Maar er zijn ook mensen die juist minder insuline nodig hebben als ze het erg warm hebben, omdat door een hoge lichaamstemperatuur de bloedsuiker juist kan dalen.

Wat warmte doet met je lichaam, hangt ook samen met wat je eet, of je genoeg vocht in je lichaam hebt en sport of beweging. Met mooi weer of in de vakantie ben je lichamelijk vaak actiever, of je doet andere dingen dan je gewend bent.

Hoge bloedsuiker door uitdrogen

Vliegen met warm weer de druppels ervan af? Als je veel zweet, kun je uitgedroogd raken. Daar gaat je bloedsuiker van omhoog. Daarvan ga je dan weer meer plassen, waardoor je nog meer uitdroogt en je suikers nog meer stijgen. Ook je huid raakt van binnen uitgedroogd, waardoor hij insuline uit een injectie minder goed opneemt.

Mensen met complicaties van diabetes kunnen soms minder goed transpireren. Daardoor heb je met warmte meer risico op oververhitting, omdat het lichaam de warmte niet kwijt kan door verdamping van zweet.

Je apparatuur heeft het ook warm

Hoge temperaturen kunnen ook invloed hebben op je insuline en diabeteshulpmiddelen, zoals teststrips en glucosemeters. Die kunnen niet goed tegen extreme temperaturen en werken dan minder goed. En hoewel veel insulines wel zo’n 30 graden kunnen hebben, loopt in de felle zon de temperatuur al gauw veel hoger op. Dat heb je dan niet in de gaten.

Tips voor warm weer en diabetes

  • Drink genoeg water! Dat betekent altijd een flesje water bij je hebben en regelmatig een slok nemen. Niet wachten tot je dorst hebt.
  • Al is een koud biertje nog zo aanlokkelijk bij snikheet weer: let op met alcohol want dat droogt juist uit. Door alcohol verlies je meer vocht dan je binnenkrijgt.
  • Meet je bloedsuiker vaker dan normaal, omdat hij je wel eens kan verrassen in de warmte. Overigens lijken de symptomen van een hypo erg op die van uitdroging, dus check dan goed wat er aan de hand is.
  • Bescherm insuline, pomp, pen, meter en teststrips. Heb je geen airco in de auto? Overweeg dan een auto-koelkastje voor lange ritten, maar let wel op dat de insuline ook nog koel genoeg blijft als je langere tijd uit de auto gaat. Laat geen insulinepen liggen in een geparkeerde auto.
  • Met insulinepomp in de felle zon? Bescherm hem tegen de zonnestralen en leg er op het strand bijvoorbeeld een witte handdoek overheen. Let ook op of hij nog goed zit, want door zweet kunnen pleisters losraken.
  • Smeer je goed in zodat je niet verbrandt. Een verbrande huid raakt gestrest, waardoor je bloedsuiker stijgt.
  • Check jezelf regelmatig op tekenen van uitdroging: trek tussen duim en wijsvinger een plooitje huid op je arm omhoog en laat los. Veert het meteen soepel terug? Dan is er niets aan de hand. Gaat het wat langzaam of blijft het even staan? Dat wijst op uitdroging.
  • Verder: geniet gewoon lekker van de zomer of vakantie! Heb jij zelf nog tips of wil je ervaringen kwijt? Deel ze in dit gesprek!

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan.