Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Heb jij diabetes type 1, of heeft je kind het, en zoek je boeken met persoonlijke verhalen en toegankelijke informatie? Of om voor te lezen? Hieronder zie je titels die momenteel verkrijgbaar zijn.

Voor (jong)volwassenen

 

100 dagen diabetes - Ilse Langelaar100 dagen diabetes - Ilse Langelaar
Nog maar net afgestudeerd en gestart in haar eerste baan, veranderde op 28 juli 2019 het leven van Ilse Langelaar (1994) drastisch. Ze kreeg de diagnose type 1 diabetes, of bleek dit toch type 2 te zijn? In dit boek schrijft zij over de pijn van de naalden, het verdriet van de diagnose en de onzekerheid of ze het allemaal wel goed doet. Ilse neemt je mee in de eerste 100 dagen van haar diagnose diabetes, wat uiteindelijk type 1 blijkt te zijn.

Doe mij maar diabetes - Loes Heijmans-BeekDoe mij maar diabetes - Loes Heijmans
Loes (1984) schrijft over haar leven met diabetes type 1, vanaf het moment dat zij diabetes krijgt in 2004. Ze schrijft over artsenbezoeken, haar fijne relatie met haar diabetesverpleegkundige, een kindje krijgen en haar werk als weddingplanner.

Diabetes, een rugzak voor het leven - Jacqueline Putker

Diabetes, een rugzak voor het leven - Jacqueline Putker
In dit boek gaat de schrijfster in op de psychologische zaken die diabetes met zich mee kan brengen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met aanpassingsproblemen, angstklachten, depressie, eetproblemen, seksuele problemen, relaties of sociale problemen? Ook bevat het boekje diverse tips.

Het groot diabetesboek - Ineke Bosch

Het groot diabetesboek - Ineke Bosch
Dit boek is veelzijdig. Bart Roep schreef de inleiding, het bevat interviews met professionals en bekende Nederlanders met diabetes. Praktische zaken worden beschreven en jongeren komen zelf aan het woord.

Doe mij maar diabetes en een baby - Loes Heijmans-Beek

Doe mij maar diabetes... en een baby - Loes Heijmans-Beek
Dit boek beschrijft Loes openhartig, eerlijk en soms confronterend de zwangerschap, bevalling en het moederschap met diabetes type 1. Het leven met diabetes én een kind bleek een geheel nieuwe dimensie te zijn.

Prikken & Spuiten - Annemarie Balk

Prikken & Spuiten - Annemarie Balk
Annemarie vertelt in dit boek haar ontroerende en inspirerende verhaal over mentale druk en doorzetten. Velen zullen zich waarschijnlijk herkennen in haar verhalen over schaamte, kwetsbaarheid, eenzaamheid, imperfectie en meer willen dan je op dat moment kunt.

Over de grens met diabetes - Inge Verhagen

Over de grens met diabetes - Inge Verhagen
Inge Verhagen heeft al 21 jaar diabetes type 1. Dat heeft haar er niet van weerhouden om te reizen! Het boek staat boordevol persoonlijke ervaringen, tips, adviezen en paklijsten voor als je op reis gaat met diabetes. Opgesteld samen met internisten en diabetesverpleegkundigen.

Fit met diabetes - Ronnie van der Linden

Fit met Diabetes - Ronnie van der Linden
Ronnie helpt in zijn e-book mensen met diabetes type 1 meer grip te krijgen op hun gewicht en bloedsuikers. Hij vertelt over hoe je met mindset, voeding en beweging de controle pakt.

 

Voor kinderen en pubers

Mama heeft diabetes - Ansje Bootsma en Willeke Mulder

Mama heeft diabetes - Ansje Bootsma en Willeke Mulder
Een (voor-)leesboek over de belevenissen van Jasper en Eva, die regelmatig te maken krijgen met de diabetes van hun moeder. Dit boek helpt kinderen om de soms nare of angstige situaties rond diabetes te begrijpen.

Meet, Weet, Spuit, Vreet  - Christine Dedding

Meet, Weet, Spuit, Vreet  - Christine Dedding
Kinderen vertellen over hun leven met diabetes en wat zij daarin belangrijk vinden. Ze vertellen over de vervelende dingen, maar ook over grappige situaties.

Taart voor Tuur? - Katrien Vandewoude

Taart voor Tuur? - Katrien Vandewoude
Tuur heeft heel veel dorst en moet veel plassen, hij blijkt diabetes te hebben. Vandaag gaat Tuur naar de verjaardag van Lisa. Waar moet Tuur allemaal opletten? Een handig boekje om diabetes uit te leggen aan jonge kinderen.

Joep heeft diabetes - Denise Harsveldt

Joep heeft diabetes en Roos heeft diabetes - Denise Harsveldt
Deze vrolijke boekjes (voor hem en haar) helpen kinderen om te gaan met hun diabetes. Aan de hand van de illustraties kunnen kinderen diabetes ook uitleggen aan hun vriendjes en vriendinnetjes.

Bibberbeentjes - Elvira Schalken

Bibberbeentjes - Elvira Schalken
Thomas is vier jaar en moet opeens naar het ziekenhuis: hij heeft diabetes type 1. Dit verhaal vertelt hoe het is om met diabetes type 1 te leven.

Het leven van Sam de K. - Marlies Slegers

Het leven van Sam de K. - Marlies Slegers
Sam de K. wil een normale, onopvallende puber zijn. Maar dat is lastig als je tijdens een toets een hypo krijgt. Een herkenbaar verhaal voor pubers, die worstelen met hun diabetes en hun puberteit. Luchtig en komisch geschreven.

Maartje de suikerheldin - Martine Delfos

Maartje de suikerheldin - Martine Delfos
Maartje is 8 jaar en heeft diabetes type 1. Als je weet hoe je ermee om moet gaan, dan kun je hier goed mee leven en oud mee worden. Hoe dat Maartje gaat lukken, lees je in dit boek.

De Diabetes van Daan - Christine Kliphuis

De Diabetes van Daan - Christine Kliphuis
Daan is zeven jaar en blijkt diabetes type 1 te hebben. In dit verhaal wordt diabetes op een speelse manier uitgelegd en hoe de behandeling werkt. Ook wordt duidelijk hoe het is om diabetes te hebben en wat er allemaal verandert.

De diabetes survivalgids - Luc Descamps

De diabetes survivalgids - Luc Descamps
Diabetes is survivallen en daarom heeft de Vlaamse Diabetes Vereniging met een bekende Vlaamse kinderboekenschrijver deze gids uitgebracht. Met tips, feiten en praktisch info. Er zijn enkele verschillen met Nederland.

Op avontuur met Nassie - over diabetes - small.jpg

Op avontuur met Nassie / Over diabetes - Naziha Ou-Salah
Laat je meenemen op avontuur door de ogen van Nassie, een vrolijke jongen met diabetes type I. Nassie neemt je mee in zijn avontuur naar de boerderij van boer Billy en tante Luna en zijn avontuur naar de zee. Twee verhalen die apart te lezen zijn, maar één boodschap vormen: Nassie heeft meer zorg nodig maar is eigenlijk heel gewoon. Een kijk- en voorleesboek voor de kleinsten en een handige documentatiebron voor schoolgaande kinderen.

Hoe zuur is suiker?Anja Bout-MonteauHoe zuur is suiker
13-jarige Liv voelt zich niet goed. Ze valt af, heeft totaal geen eetlust en ontzettend veel dorst. Als ze naar de dokter gaat, belandt ze dezelfde dag nog in het ziekenhuis. Al snel dringt het tot Liv door dat de diagnose van de dokter, diabetes type 1, haar leven totaal op z’n kop zet.
Dit boek verteld een herkenbaar verhaal voor meiden vanaf 12 jaar, over een tiener die plotseling met diabetes type 1 te maken krijgt.

Voor ouders/ familie/ omgeving

Suikermoeder - Mariëlle Seegers

Suikermoeder - Mariëlle Seegers
Mariëlle schrijft over het eerste jaar van haar kind met diabetes type 1. Over deze achtbaan vol emoties, over de effecten op het gezin en natuurlijk op je kind. Ook bevat het boek tips van een psycholoog.

Diabetes voor dummies - Sarah Jarvis

Diabetes voor dummies - Sarah Jarvis
De titel van het boek spreekt eigenlijk al voor zich. Voor iedereen die echt alle details wil weten over diabetes is dit hét boek. In Diabetes voor Dummies lees je over de oorzaken, typen en behandelmethoden van diabetes, welke klachten met de ziekte gepaard gaan en wat de bijwerkingen van behandelingen en voeding kunnen zijn. Bovendien krijg je adviezen over fit blijven en je prettig voelen en zijn er recepten voor mensen met diabetes.

De mondigheid van kinderen uit zich vaak in stilte - Christine Dedding

De mondigheid van kinderen uit zich vaak in stilte - Christine Dedding
Er is veel bekend over diabetes type 1. Maar hoe ervaren kinderen het eigenlijk? In dit boek staan hun verhalen centraal. Voor ouders en behandelaars om het leven van kinderen met diabetes type 1 zo aangenaam mogelijk te maken?

Suggesties?

Weet je nog andere titels die niet mogen ontbreken in dit overzicht, of wil je ervaringen kwijt over een van de genoemde boeken? Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en deel ze hieronder!