Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Je diabetes managen is haast een voltijdbaan, maar dan eentje waarbij je geen ontslag kunt nemen. Toch halen mensen ook positieve energie uit hun diabetes.

Ook al heb je diabetes, je blijft gewoon jezelf. Maar je hebt toevallig een chronische aandoening waarmee je dag en nacht rekening moet houden. Dat lukt meestal heel aardig, maar soms kan het een uitdaging zijn. Meten, koolhydraten tellen, insuline berekenen. Altijd plannen.

Naar jezelf luisteren

Alles wat je eet, drinkt en doet heeft invloed op je bloedsuikerwaarden. Het is de kunst om er zo goed mogelijk voor jezelf achter te komen hoe dat bij jouw werkt. Want ieder mens is anders. En ook kan het enorm verschillen per moment.

Steun van omgeving

De een kan beter tegen de constante druk van diabetes dan de ander. Dat geldt ook voor hoeveel je piekert en je zorgen maakt over bijvoorbeeld mogelijke complicaties. In ieder geval kan de steun van familie, vrienden en zorgverleners een grote hulp zijn.

Sommige mensen ervaren discriminatie op het werk of kampen met misverstanden over diabetes. Anderen merken juist het tegenovergestelde.

Positieve ervaringen

Mensen ervaren vaak ook positieve kanten van hun diabetes. Zoals dat ze door diabetes meer structuur aanhouden, waardoor ze ook op hun werk beter functioneren. Of ze voelen zich fitter doordat ze door diabetes meer op hun voeding letten en zijn gaan sporten.

Uitdagingen

Je kunt allerlei verschillende uitdagingen tegenkomen als het gaat om je diabetes. We noemen hier de uitdagingen waar je op deze site meer over kunt lezen.

Op tijd prikken en spuiten

Bijna een kwart van de volwassenen met diabetes type 1 vergeet regelmatig om insuline toe te dienen of hun bloedsuiker te checken. In ieder geval in Australië, want daar is onderzoek hiernaar gedaan. De discipline om vaak genoeg te meten en te spuiten is dus een hele uitdaging!

Diabetes zit je in de weg

Hoe combineer je je diabetesdoelen met andere doelen in je leven? Dit vertelt psycholoog Giesje Nefs in deze video.

Nefs werkt als psycholoog en onderzoeker bij het Radboudumc, TiU en Diabeter. Ze helpt mensen wanneer hun diabetesdoelen niet overeenkomen met andere doelen in hun leven, bijvoorbeeld op werkgebied. In haar onderzoek bundelt ze alle verschillende oplossingen van mensen met diabetes type 1.

Jezelf accepteren

Als je jezelf accepteert en begrip hebt voor je eigen sterke en ook zwakke kanten, dan is het makkelijker om met je diabetes type 1 om te gaan. Dit concluderen Australische onderzoekers. Het is natuurlijk wel makkelijker gezegd, dan gedaan.

Verschillen in persoonlijkheid maken het makkelijker of juist moeilijker om jezelf te accepteren en positief naar je diabetes te kijken. Je persoonlijkheid zegt bijvoorbeeld iets over hoe je met diabetesstress omgaat. Het goede nieuws: je persoonlijkheid ligt niet helemaal vast, je ontwikkelt je je hele leven nog.

Eetproblemen

Problemen met eten of echte eetstoornissen komen veel voor bij jongeren met diabetes type 1. Het is vaak een onzichtbaar probleem, maar het heeft veel invloed op hoe je met de diabetes omgaat. Onderzoeker Minke Eilander van het VUmc zocht uit hoeveel het voorkomt en welke vormen er zijn. Ook een ervaringsdeskundige en een behandelaar vertellen hun verhaal over eetproblemen bij diabetes type 1.

Ouders en kinderen

De uitdaging bij diabetes type 1 kan ook juist zitten in hoe je je kind begeleidt. Dat is niet gemakkelijk: pubers hebben moeite met het managen van hun diabetes en ouders hebben moeite met het zoeken van de balans tussen controleren en loslaten. Dit blijkt uit onderzoek van Minke Eilander van het Amsterdam UMC.

Onderzoek naar omgaan met diabetes in Nederland

Behalve Minke eilander bestuderen nog meer Nederlandse wetenschappers hoe mensen met diabetes type 1 daarmee omgaan. De belangrijkste zijn Maartje de Wit, Frank Snoek en Giesje Nefs. Zij kijken naar de specifieke uitdagingen voor jongeren en hun ouders of naar alle mensen met diabetes type 1.

MyDiaMate app voor steuntje in de rug

Leven met diabetes type 1 gaat vaak best goed, maar soms zit je er gewoon even doorheen. Daarom ontwikkelde Amsterdam UMC het digitale zelfhulp-programma MyDiaMate. De gratis app helpt volwassenen met diabetes type 1 om ‘mentaal fit’ te blijven.

Lees ook het artikel over andere diabetes-apps die je kunnen helpen om je diabetesmanagement makkelijker te maken.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Diabetes Fonds