Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het bloedsuikergehalte (bloedglucose) is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. Wat zijn normale bloedsuikerwaarden?

Diederik Jekel legt in deze video in 1 minuut uit wat normale bloedsuikerwaarden zijn in niet nuchtere toestand, dus wanneer je gewoon in de afgelopen uren gegeten hebt.

Gezonde waarden

Heb je diabetes, dan is een bloedglucose tussen de 4 en 8 mmol/l het beste. Daarmee blijft het risico op lichamelijke gevolgen van diabetes zo klein mogelijk: complicaties zoals problemen met ogen en nieren.

In sommige gevallen worden daar met de behandelaar uitzonderingen voor afgesproken. Bijvoorbeeld bij mensen op hoge leeftijd bij wie een hypo een groter valrisico oplevert.

HbA1c

Om de paar maanden wordt bij een controle door je arts of diabetesverpleegkundige het HbA1c-gehalte in je bloed bepaald. Dat is een soort gemiddelde van de bloedsuikerspiegel in de voorafgaande weken. De afkorting HbA1c staat voor Hemoglobine A1c. Dat zijn versuikerde cellen van de rode bloedkleurstof.

De beste waarde voor het HbA1c is lager dan 53 mmol/mol (7%). Dat wil zeggen dat de bloedsuikers gemiddeld tussen de 6 en 9 mmol/l waren. Let op: de waarde HbA1c 53 mmol/mol (7%) is heel wat anders dan 7 mmol/l die je zelf meet. Het zijn verschillende dingen.

Omrekentabel

Sinds april 2010 wordt de waarde op een andere manier aangegeven dan vroeger. Het HbA1c werd tot april 2010 uitgedrukt in een getal met procenten, maar nu in mmol/mol. Bekijk het verschil tussen de oude en nieuwe waarden in onderstaande omrekentabel.