Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Bij mensen met diabetes komt depressie twee keer zo vaak voor als bij andere mensen. Dat is heel vervelend voor jezelf, maar ook voor je bloedsuiker: die blijft dan moeilijker in balans.

Eén op de tien mensen met diabetes heeft last van een ernstige depressie. Heel vaak heeft niemand dat door. Ook de dokter niet, want in de spreekkamer gaat het vooral over de lichamelijke kanten van diabetes.

Wat doet een depressie?

Als je een depressie hebt, lijd je daar eigenlijk de hele dag onder. Altijd moe, niets is meer leuk en alles voelt zwaar. Depressie heeft ook gevolgen voor diabetes:

  • je hebt vaak een hogere bloedsuiker
  • het is moeilijker om gezond te eten
  • het is moeilijker om genoeg te bewegen
  • het is lastiger om insuline netjes gebruiken
  • je hebt meer kans op diabetescomplicaties

Hoe krijg je een depressie?

Krijg je een depressie doordat je diabetes hebt? Dat zou kunnen, want het is best zwaar om een chronische ziekte te hebben, met alle zorgen die erbij horen.

Wat kun je doen?

Voel je je somber? Test jezelf met de depressie-test. Bespreek het met je arts of diabetesverpleegkundige, blijf er niet mee rondlopen!