Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Voor tieners is het extra moeilijk om diabetes te hebben. Ze hebben daar even helemaal geen zin in en hun bloedsuiker lijdt eronder. Voor ouders is die periode een hele uitdaging.

Tegen de tijd dat kinderen naar de middelbare school gaan, regelen ze hun bloedsuiker zelf. De overgang is voor kinderen en ouders vaak lastig. Ouders vinden het moeilijk om hun controle los te laten, zeker wanneer ze zien dat hun puber het niet zo nauw neemt met de zelfzorg. 

Te jong alle verantwoordelijkheid bij het kind leggen is overigens niet goed. Betrokken ouders en gedeelde verantwoordelijkheid werken het beste om de tiener te laten wennen aan zelfstandigheid.

Hormonen en gedrag

Veel pubers hebben grote moeite om tijdens de puberteit hun diabetes onder controle te houden. Niet alleen hormonen maken het dagelijkse leven én de bloedsuikers lastig, maar jongeren worstelen in hun puberteit ook vaak met hun gedrag. 

Het hoort er allemaal bij maar het is niet handig. Vergeten om insuline te spuiten, minder meten... Hierdoor hebben pubers hun bloedsuiker minder goed onder controle.

Eetproblemen

Eetproblemen komen vaker voor bij jongeren met diabetes, en dat ouders dat niet altijd merken. Daarom is het belangrijk om dit samen met de zorgverleners in de gaten te houden.

Angst en depressie

Uit Nederlands onderzoek blijkt dat 1 op de 7 tieners met diabetes type 1 ernstige depressie- of angstklachten heeft. Erover praten en hulp vragen is belangrijk.

Tips 

Onderzoekers geven ouders in het algemeen de volgende tips:

  • Een insulinepomp helpt pubers vaak om gemakkelijker en flexibeler hun diabetes te reguleren.
  • Zorg ervoor dat jongeren veel weten over diabetes en het regelen van de bloedsuiker.
  • Maak de puber bewust van het effect van sport en bewegen op de bloedsuikerspiegel.
  • Bedenk samen hoe de zelfzorg beter kan, bijvoorbeeld met hulpmiddelen en geheugensteuntjes.
  • Vertrouwen tussen ouders en kinderen voorkomt dat kinderen liegen over hun bloedsuikerwaarden.

Wanneer pubers hun diabetes minder als een last ervaren, vinden ze het meestal ook minder vervelend om aan zelfzorg te doen. En dat werkt omgekeerd ook. Jongeren die door goede zelfzorg hun diabetes onder controle hebben, krijgen ook minder last van hun aandoening.

Meer tips: mijntienerheeftdiabetes.nl.