Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het is nogal wat, diabetes type 1 krijgen op jonge leeftijd. Anders zijn dan andere kinderen. Maar zeker voor ouders vraagt het nogal wat. Diabetes type 1 heeft impact op het hele gezin.

Diagnose diabetes type 1

Direct na de diagnose diabetes type 1 staat voor het hele gezin het leven op z’n kop. Na verloop van tijd vindt iedereen zijn draai en went aan de nieuwe routines van prikken, spuiten en altijd overal rekening mee houden. 

Bij jonge kinderen met diabetes type 1 zijn de ouders verantwoordelijk voor de behandeling. Zij meten de bloedsuiker en bepalen en dienen de benodigde dosis insuline toe. Dat is zeker in het begin moeilijk om bij je kind te moeten doen.

Tip: het boek 'Suikermoeder' van Mariëlle Seegers gaat over het eerste jaar na de diagnose van diabetes type 1 van je kind.

Dagelijks leven met diabetes type 1

Kinderen zijn vaak onvoorspelbaar wat betreft eten en spelen. Terwijl voeding en beweging veel invloed hebben op de bloedsuikerwaarden. Ook emoties en spanning doe van alles met de bloedsuikerspiegel. Dat stelt ouders voor de nodige uitdagingen. 

Diabetes type 1 op school

Vingerprikken, koolhydraten tellen en insuline toedienen: dat is op de basisschool soms lastig. Veel ouders werken daardoor minder, of moeten voortdurend bereikbaar zijn. 

Sinds 2016 mag ook schoolpersoneel bij kinderen officieel bloedsuiker meten en insuline toedienen op vrijwillige basis, met instemming van ouders en school, met genoeg kennis van zaken en met goede afspraken over opvang bij calamiteiten.

Op de website van Stichting Zorgeloos met diabetes naar school staan tips, en er is een handige gids te downloaden voor de school zelf.

Spuiten of pomp?

Of je kind insuline krijgt via een insulinepen of -pomp, hangt deels af van persoonlijke voorkeuren. Veel ouders en kinderen vinden een pompje fijn omdat het meer flexibiliteit biedt en meer gemak, ook voor op school. Over het algemeen zijn kinderen snel gewend aan spelen en sporten met pompje.