Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Als je diabetes type 1 hebt, kun je gewoon zwanger worden. Laat je wel goed begeleiden door een internist, liefst al voordat je zwanger wordt. Dan blijven jij en je kind vanaf het begin zo gezond mogelijk!

Als je diabetes hebt en je wilt zwanger worden, is het heel belangrijk dat je bloedsuikerwaarden stabiel zijn. Ruim van tevoren al, en ook in de eerste maanden van de zwangerschap. Dan worden namelijk de organen bij het kind aangelegd, en kunnen er bij een te hoog bloedsuikergehalte afwijkingen ontstaan.

Bespreek zwangerschapsplannen met een arts

Ook verhoogt een te hoge bloedsuiker de kans op een te snelle of te langzame groei en zelfs een miskraam. Omdat het bloedsuikergehalte steeds wisselt onder invloed van zwangerschapshormonen, is een goede begeleiding van een internist nodig. Het is verstandig om zwangerschapsplannen al van tevoren met een arts te bespreken. Zie ook de Zorgwijzer voor diabetes en zwangerschap, van DVN.

Gevolgen voor de baby

Het kind kan onder invloed van hoge bloedsuikers te groot worden. Dan kan de baby tijdens de bevalling blessures oplopen. Ook komt het voor dat een kind direct na de geboorte een hypo heeft, dus een te lage bloedsuikerspiegel, omdat het in de baarmoeder gewend was aan hogere suikerspiegels.

pREGnant: deel je ervaring!

Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om met medicatie de bloedsuikerwaarden stabiel te houden. Wilt je eraan bijdragen om de veiligheid van geneesmiddelgebruik tijdens de zwangerschap te vergroten? Dit kun je doen door vragenlijsten in te vullen. Op www.pregnant.nl vind je meer informatie en kun je je aanmelden.

Persoonlijke ervaring

  • De vlog van Jarah over zwangerschap en diabetes
  • "Zo. Dat zit erop. Twee gezonde jongens op de wereld gezet en dat met diabetes type 1. Ik vond het een hele klus, maar het resultaat mag er zijn." Hoe gaat het na de zwangerschap? Lees de blog van Loes met haar ervaringen

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!