Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Voeding met een lage glykemische index (GI) geeft minder bloedsuikerpieken en minder schommelende bloedsuikers. Een eetpatroon met veel producten met een lage GI kan voor een beter HbA1c zorgen. Als je let op de glykemische index, is het goed om ook de glykemische lading van je portie in de gaten te houden.

Sommige mensen houden graag rekening met de zogeheten glykemische index (ook wel geschreven als glycemische index) van voeding. Dit is een maat die aangeeft hoe snel een voedingsmiddel de bloedsuiker laat stijgen. Een lage GI betekent dat de bloedsuiker langzaam stijgt, en ook weer langzaam daalt. Dat is dus beter dan een hoge GI, die staat voor een snelle stijging, gevolgd door een snelle daling.

Glykemische index bij diabetes type 1

Als je rekening houdt met de glykemische index, houd je meer controle over je bloedsuikerspiegel. Bij mensen met diabetes is er een verband gevonden tussen het eten van producten met een lagere GI en een lager HbA1c. Het is daarom goed om producten met een hoge GI te vervangen door producten met een lage GI, behalve wanneer je vaak last hebt van hypo’s.

Houdt er wel rekening mee dat de GI een schatting is, er zijn veel (persoonlijke) factoren die invloed hebben op de hoogte van de GI.

Glykemische index en insuline spuiten

Wanneer je insuline gebruikt moet je opletten bij producten met een lage GI. Soms is het namelijk zo dat de insuline vertraagd moet worden toegediend, om de bloedsuiker goed te houden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij het eten van peulvruchten. Maar ook bij hele vette maaltijden, zoals patat en pizza.

Om een te lage bloedsuiker te voorkomen, kan het helpen om bij een insulinepomp de insuline vertraagd toe te dienen. Of je kunt in twee keer de bolus (insulinepen) of maaltijdinsuline toedienen of injecteren.

Glykemische index hangt van verschillende dingen af

De glykemische index is heel moeilijk precies te bepalen. Dat komt doordat de GI voor hetzelfde voedingsmiddel verschillend kan zijn, afhankelijk van de omstandigheden:

  • hoe rijper een vrucht, hoe hoger de GI;
  • hoe kleiner iets gesneden of gepureerd is, hoe hoger de GI;
  • hoe langer je iets kookt of bakt, hoe hoger de GI;
  • hoe warmer het eten, hoe hoger de GI;
  • zitten er ook vetten, eiwitten en vezels in de maaltijd? Dan stijgt je bloedsuiker langzamer.

Ook verschilt de GI per persoon, dit hangt bijvoorbeeld af van hoe snel jouw darmen werken of hoe snel je maag leeg raakt. De GI is dus geen hard getal, maar eerder een schatting. Dat maakt het dus lastig en daardoor vindt niet iedereen het nuttig om met die getallen te werken. Maar het scheelt al als je zoveel mogelijk voedingsmiddelen met een hoge GI vervangt door producten met een lage GI. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood in plaats van wit brood.

Wat is de glykemische lading (GL)?

Toch hangt de bloedsuikerpiek na een maaltijd nog meer af van hoeveel koolhydraten je eet dan welke soort precies. Want de GI van een voedingsmiddel zegt niet veel als je geen rekening houdt met de portiegrootte. Daarom wordt naast de GI nog een begrip gebruikt: de glykemische lading (GL). De GL zegt iets over het effect op de bloedsuikerspiegel van een portie van een product.

Bijvoorbeeld: watermeloen heeft een lage GI per 100 gram, want er zit veel water in. Maar als je een halve meloen eet, kan de totale hoeveelheid koolhydraten flink oplopen: de GL is dan hoog en dat zorgt voor een grote stijging in je bloedsuiker.

Voorbeelden van glykemische index en lading van voedingsmiddelen

Wie zo veel mogelijk 'langzame' koolhydraten wil eten, kan proberen rekening te houden met de glykemische index en de glykemische lading van verschillende voedingsmiddelen.
Goed om te weten: Een GI kleiner dan 55 is laag, van 55 tot 70 is gemiddeld en boven de 70 is de GI hoog. Grofweg gezegd is een GL groter dan 20 hoog en een gemiddelde waarde ligt tussen 10 en 20.

Al met al is het best ingewikkeld. Maar als je probeert om zoveel mogelijk de voedingsmiddelen met een hoge GI te vervangen door producten met een lage GI, dan ben je al een heel eind.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!