Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Voeten zijn bij diabetes type 1 extra kwetsbaar. Wondjes, blaren of eeltplekken kunnen voor voetproblemen zorgen. In het ergste geval kan een klein probleem uitgroeien tot een ernstige complicatie (de ‘diabetische voet’). Controle van je voeten is dus erg belangrijk.

Je voeten regelmatig checken, voorkomt veel problemen. En beginnende problemen kunnen op tijd worden behandeld.

Controles doe je meestal zelf, het liefst elke dag. Elk jaar kun je je voeten het beste laten onderzoeken door je zorgverlener om te kijken of ze gezond zijn. Waar moet je zelf op letten en hoe gaat dat als je je voeten laat controleren? Wordt voetzorg bij diabetes vergoed? Het goede nieuws: meestal wel.

Waardoor kun je voetproblemen krijgen bij diabetes?

Als je diabetes hebt, dan kunnen er veranderingen in je voeten komen. Die maken dat je meer risico hebt op grotere problemen. Zoals:

  • Minder gevoel in je voeten, waardoor je bijvoorbeeld te heet water of blaren niet voelt.
  • Ook kan de stand van je voet veranderen doordat je kleine voetspieren niet meer goed werken. Je krijgt drukplekken die eelt, blaren en wondjes veroorzaken.
  • Drukplekken kunnen ook komen doordat je voetgewrichten minder beweeglijk worden.
  • Ook kun je bij diabetes vatbaarder zijn voor bacteriële of schimmelinfecties van huid en/of nagels.

Hoe vaak moet ik mijn voeten (laten) controleren?

Controleer zelf je voeten dagelijks op onregelmatigheden. Let op roodheid, zwelling, wondjes, eelt en verandering van de vorm van je voeten. Bekijk ook de onderkant, bijvoorbeeld met een spiegel. Genezen wondjes niet binnen zeven dagen? Ga dan direct voor advies naar de huisarts of podotherapeut.

Laat daarnaast elk jaar je voeten onderzoeken om vast te stellen hoe groot de kans is op voetproblemen. Je gaat hiervoor naar de huisarts, praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige. Blijkt dat je geen risico loopt, dan moet je nog wel zelf goed blijven opletten tot de volgende controle. Loop je wel risico dan stelt de (diabetes)podotherapeut een persoonlijk behandelplan voor je op.

Simm’s classificatie

Schade van de voeten wordt daarvoor onderverdeeld in vier classificaties: de Simm’s classificatie (vernoemd naar David Sim Jr.). Deze classificatie is een indeling van de schade die er aan de voet te zien is. Hoe hoger de classificatie, hoe ernstiger de schade aan de voet en hoe hoger de kans op een (slecht genezende) voetwond is.

Simm's classificatie

SchadeControle

Simm's 0geen schade1 x per jaar pedicure
Simm's 1
zenuw- en/of vaatschade1 x per halfjaar podotherapeut
Simm's 2
zenuw- en vaatschade of Limited Joint Mobility en verkeerde stand van de voet1 x per kwartaal podotherapeut
Simm's 3
voetzweer of in het verleden een voetzweer of amputatie gehad1 x per 1-3 maanden podotherapeut

Zo verloopt het voetonderzoek

Om te bepalen in welke Simm’s klasse je valt, stelt de behandelaar allerlei vragen over je voeten. Daarna volgt een inspectie van je voeten, meestal via de volgende stappen:

  1. De conditie van de huid wordt bekeken, zoals de aanwezigheid van eelt, roodheid, zwelling of een wond(je). Ook wordt gekeken naar de stand van de voet en de stand van de tenen.
  2. Daarna controleert de zorgverlener je gevoel in de huid van de voet. Dat gebeurt met een monofilament, een stokje met een speciaal draadje, dat op de huid wordt geplaatst.
  3. Vervolgens voelt de zorgverlener of de bloedvaten (slagaderen) van je voeten goed kloppen. Eventueel gebeurt dat met een apparaatje dat vaatgeluiden registreert. Soms wordt de bloeddruk van de arm vergeleken met die van de enkel of grote teen.
  4. De zorgverlener controleert op stijfheid van de gewrichten door te kijken naar hoe je voeten en tenen bewegen.
  5. Als laatste controleert de zorgverlener je schoenen op pasvorm, lengte en breedte en ondersteuning tijdens het lopen.

(Deze omschrijving van de stappen komt uit de brochure ‘Voetproblemen bij diabetes: ontstaan, voorkomen en behandeling’ van DVN.)

Wordt voetzorg bij diabetes type 1 vergoed?

Alle mensen met diabetes type 1 hebben recht op een jaarlijkse controle van de voeten. Dit wordt vanuit de basisverzekering vergoed en je kunt hiervoor naar de huisarts, praktijkondersteuner of een diabetesverpleegkundige. Voor de behandeling van voetklachten kun je naar de pedicure of de podotherapeut. Deze behandeling wordt vergoed via de basisverzekering, als je aan de voorwaarden voldoet.

Als er voetzorg nodig blijkt te zijn, wordt er gewerkt met een zorgprofiel (1 t/m 4). Als de ernst van de voetproblemen valt binnen zorgprofielen 2 t/m 4, dan krijgen mensen vergoeding van de voetbehandeling uit de basisverzekering. Als je dit vertaalt naar de Simm’s classificaties, betekent het grofweg dat vanaf Simm’s 1 de voetzorg binnen de basisverzekering valt.

Afhankelijk van je verzekering en het aanbod van je verzekeraar kan overige voetzorg bij diabetes wel uit een aanvullende verzekering worden vergoed. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.