Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Van alle complicaties bij diabetes is retinopathie misschien wel de vaakst voorkomende. Gelukkig zijn oogproblemen steeds beter te behandelen. De meest gebruikte behandelingen zijn laseren of injecties.  

Bijna alle mensen die al minstens 20 jaar diabetes type 1 hebben, krijgen last van hun ogen. Regelmatig laten controleren en indien nodig behandelen, kan voorkomen dat de klachten erger worden. Mochten er problemen komen, welke behandelingen zijn er dan?

Laser

Bij laseren richt de oogarts een heel dunne lichtstraal op de plek in het oog die behandeld moet worden. Dit gebeurt onder verdoving met druppels of een injectie.

Al sinds de jaren zestig is het mogelijk om ogen te laseren die door diabetes zijn aangetast. Laseren helpt goed bij oedeem (kleine, lekkende bloedvaatjes). Soms veroorzaakt het laseren helaas littekens op het netvlies, al is die kans al wel kleiner geworden de afgelopen jaren.

Proliferatieve retinopathie (wildgroei van bloedvaten) is meestal wat ernstiger. Maar ook dan kan laseren goed helpen. De bijwerkingen zijn echter niet de minste: lekkende bloedvaatjes, slechter zicht aan de zijkanten en nachtblindheid. Ook deze bijwerkingen nemen de laatste jaren af.

Injecties

Tegenwoordig is laseren niet meer de enige behandeling voor retinopathie. Ook injecties worden veel toegepast. Hiervoor wordt het oog eerst verdoofd met druppels en ontsmet. De injectie komt vervolgens in het oogwit.

Injecties met een anti-VEGF medicijn (aflibercept, bevacizumab of ranibizumab) helpen goed bij oedeem en bij proliferatieve retinopathie. De bijwerkingen van de injecties zijn minder dan bij laseren. Ook de kans dat een operatie later nodig blijkt, is kleiner. Toch hebben injecties ook nadelen. Je moet vaak elke maand terugkomen voor een nieuwe injectie. En bij bijna de helft van de mensen met oedeem werken de injecties niet optimaal.

Een alternatief voor de anti-VEGF medicijnen zijn corticosteroïden. Die werken ook goed, maar hebben een aantal veel voorkomende bijwerkingen. Daarom worden injecties met corticosteroïden minder vaak gebruikt.

Leestip: meer over onderzoek naar behandelingen voor oogproblemen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!