Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Voetcomplicaties bij diabetes beginnen altijd klein, maar met wat pech groeien ze uit tot een groot probleem. Hoe begint een voetprobleem eigenlijk en waardoor?

De naam ‘diabetische voet’ klinkt nogal vaag en de gedachten die erbij horen zijn eng: wonden en in het ergste geval amputatie. Gebeurt dat dan zomaar door een gestoten teen? Hier lees je kort hoe wonden van een diabetische voet kunnen ontstaan.

Voetzweer (ulcus)

Een wondje aan de voet dat uit de hand loopt, groeit uit tot een zweer. Dat heet een ulcus (meervoud ulcera). Een zweer ontstaat meestal door een samenloop van omstandigheden. In meer dan de helft van de gevallen van een voetzweer speelt neuropathie een rol. Wie neuropathie heeft, heeft dus ook een verhoogd risico op een voetzweer.

Minder gevoel in voeten

Mensen met neuropathie voelen vaak minder aan hun voeten. Ook een slechtere doorbloeding in de voet zorgt ervoor dat je minder voelt, doordat de zenuwen dan minder goed signaaltjes doorgeven. Als je minder voelt met je voeten, merk je knellende schoenen en kleine wondjes niet zomaar op en blijf je ermee rondlopen.

Andere druk bij het lopen

Naast wondjes die je op allerlei manieren van buitenaf kunt oplopen, kun je ook diepere onzichtbare beschadigingen krijgen. Ook dat begint bij ongevoelige voeten, waardoor je mogelijk anders gaat lopen en je voeten anders belast. Er komen andere druk- en schuifkrachten op je voeten waardoor die op bepaalde plekken overbelast raken.

In combinatie met minder goede doorbloeding van onderhuidse weefsels kunnen die schokken minder goed dempen en inwendig beschadigd raken.

Eelt

In reactie op de andere druk- en schuifkrachten op de voet gaat de huid eelt vormen. Maar te veel eelt is ook weer niet goed. Want door eelt kunnen de verkeerde krachten op de voet juist erger worden. Er kan een onderhuidse blaar of bloeding ontstaan, die je bij minder gevoel in de voet niet altijd opmerkt. Daardoor blijf je ermee lopen en kan het niet genezen. Eelt is vaak een voorstadium van een onderliggende zweer.

Kwetsbare huid

Een van de gevolgen van (autonome) neuropathie kan ook zijn dat de voet minder transpireert, waardoor de huid droger en kwetsbaarder wordt. Ook kan de bloedsomloop verstoord raken door neuropathie, waardoor voeten te warm blijven en eerder vocht vasthouden en gezwollen raken. Dat zijn allemaal dingen waardoor wondjes eerder ontstaan en slechter genezen.

Botinfectie

De helft van de mensen met diabetes en een voetwond krijgt er een voetinfectie bij. Hiervan krijgt een op vijf mensen een infectie van een bot in de voet (osteomyelitis). Zo’n botinfectie vergroot de kans op een amputatie enorm.

Gelukkig kunnen problemen vaak worden voorkomen of op tijd behandeld worden met goede schoenen, goed zelf thuis de voeten checken en de jaarlijkse controle door een specialist.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!