Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Veel mensen met diabetes type 1 krijgen last van voetwonden. Om de ernst van deze voetproblemen te bepalen, is een speciale indeling gemaakt. Deze indeling wordt ook gebruikt om te bepalen of iemand recht heeft op vergoeding van voetzorg.

Voorkomen is beter dan genezen en daarom is een goede voetcontrole en -verzorging belangrijk. Als er wel sprake is van wonden, onderneem dan direct actie. Dit om erger te voorkomen. 

Simm’s classificatie

Schade van de voeten wordt onderverdeeld in vier classificaties: de Simm’s classificatie (vernoemd naar David Sim Jr.). Deze classificatie is een indeling van de afwijkingen die er aan de voet te zien zijn. Hoe hoger de classificatie, hoe ernstiger de schade aan de voet is. 

Voor de behandeling van voetklachten kun je naar de pedicure of de podotherapeut. Deze wordt vergoed via de basisverzekering, mits je aan de voorwaarden voldoet. 

Vergoeding van voetzorg

Alle mensen met diabetes type 1 hebben recht op een jaarlijkse controle van de voeten. Dit wordt vanuit de basisverzekering vergoed en je kunt hiervoor naar de huisarts, praktijkondersteuner of een diabetesverpleegkundige. Als er dan voetzorg nodig blijkt te zijn, wordt er gewerkt met een zorgprofiel (1 t/m 4). Als de ernst van de voetproblemen vallen binnen zorgprofielen 2 t/m 4, dan krijgen mensen vergoeding van de voetbehandeling uit de basisverzekering. Als je dit vertaalt naar de Simm’s classificaties, betekent het grofweg dat vanaf (een deel van de klachten van) Simm’s 1 de voetzorg binnen de basisverzekering valt. 

Afhankelijk van je verzekering en het aanbod van je verzekeraar kan deze zorg wel uit een aanvullende verzekering worden vergoed. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

Gesprekken over dit artikel