Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De beruchte complicaties van diabetes type 1: je denkt er liever niet te veel aan. Of misschien moet je wel, omdat je ermee te maken hebt. Maar hoe ontstaan complicaties eigenlijk?

Meteen na de diagnose diabetes type 1 is alles erop gericht om je bloedsuiker weer zo normaal mogelijk te krijgen, dus tussen de 4 en 8 mmol/l. De reden daarvoor krijg je ook vaak genoeg te horen: om complicaties te voorkomen. Ogen, nieren, voeten, alles kan lijden onder diabetes maar het risico blijft beperkt bij goede bloedsuikers.

Kleine en grote bloedvaten

Het lichaam vindt het niet fijn als er vaak en lang veel glucose in het bloed zit. Hoge bloedsuikers leiden tot een sneeuwbaleffect van allerlei stoffen in het bloed die op elkaar reageren.
Het gevolg is dat rode bloedcellen kunnen ‘versuikeren’, die heten AGE’s (advanced glycation end products). Deze AGE’s beschadigen uiteindelijk de wanden van kleine en grote bloedvaten.

Wanneer grote bloedvaten beschadigd raken, leidt dat op den duur tot aderverkalking, atherosclerose. De kleine bloedvaten zijn juist weer op andere plekken van belang, denk bijvoorbeeld aan de bloedvaten in je ogen of in je vingertoppen of tenen.

Te weinig doorbloeding

Omdat het hele lichaam afhankelijk is van een goede doorbloeding, is het logisch dat beschadigde bloedvaten gevolgen hebben. Organen en weefsels, bijvoorbeeld in gewrichten, krijgen vanuit de kleine bloedvaatjes minder bloed en daardoor minder voedingsstoffen en zuurstof dan ze nodig hebben.

Zenuwstelsel

Ook zenuwcellen krijgen door beschadigde bloedvaatjes te weinig zuurstof en lopen schade op. Daardoor ontstaat neuropathie. Zenuwcellen kunnen soms ook meer rechtstreeks lijden onder de hoge bloedsuikers, al is nog niet helemaal duidelijk hoe dat werkt. Het zenuwstelsel regelt heel veel in het lichaam, en daardoor ook problemen geven bij schade. Dingen als hoe snel het eten door de maag gaat, en de bloeddruk.

Gevoeliger voor infecties

Een ander punt is dat bij diabetes het lichaam meer moeite heeft om infecties aan te pakken. Ook dat maakt dat er eerder complicaties in het lichaam ontstaan, en dat bestaande complicaties eerder verslechteren, zoals met wondjes of je tandvlees.

Alles invloed op alles

Over het precieze ontstaan van complicaties zijn er dus nog veel vragen. In ieder geval heeft alles in ons lichaam invloed op alles. Stoffen en hormonen reageren op elkaar en op bijvoorbeeld voeding en beweging. En ondanks dezelfde bloedsuikers krijgt de ene persoon met diabetes type 1 wel te maken met complicaties, en de ander nauwelijks. Of veel eerder of later.

Onderzoek zal het leren

In de jaren negentig bleek uit het DCCT-onderzoek dat een gezonde bloedsuiker de kans op complicaties enorm verkleint bij diabetes type 1. Nu willen onderzoekers een stap verder gaan. Ze willen weten wat de verschillen in complicaties tussen mensen bepaalt. Daarvoor is in Nederland het 'biobank'-onderzoek opgezet. Zodat er betere behandelingen op maat komen, voor minder complicaties.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!