Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Vaak ontstaat osteoporose op oudere leeftijd, maar ook diabetes type 1 verhoogt het risico erop. Dat kan te maken hebben met groeihormonen en met hoge bloedsuikers.

Osteoporose is een aandoening waarbij je botten zwakker worden. De massa van het bot wordt minder en de structuur verandert ook. Hierdoor is er een grotere kans op botbreuken. 

Mensen met diabetes type 1 hebben een hoger risico op osteoporose. Bijna een vijfde van de mensen tussen de 20 en 56 jaar met diabetes type 1 heeft ermee te maken.

Minder groeihormoon

Diabetes type 1 ontstaat vaak op jonge leeftijd, wanneer botten nog niet volgroeid zijn. Botten groeien onder andere met hulp van het groeihormoon IGF1. Normaal gesproken wordt een deel van dit groeihormoon gemaakt in de lever. Insuline stimuleert daar de aanmaak van dit groeihormoon. Insuline komt vanaf de alvleesklier in de lever terecht. 

Mensen met diabetes type 1 moeten zelf insuline spuiten. Die komt dus via een andere weg het lichaam binnen, en er komt minder insuline in de lever. Hierdoor maakt de lever minder IGF1 groeihormoon aan. Dit zorgt ervoor dat botten minder goed groeien en dit kan zorgen voor osteoporose.

Ontstaan door hoge bloedsuikers

Hoge bloedsuikers hebben ook invloed op je botten. Er zitten verschillende cellen in je botten. Deze cellen gaan af en toe dood, en dan komen er weer nieuwe cellen bij. Door hoge bloedsuikers gaan botcellen sneller dood. Ook worden er minder makkelijk nieuwe bloedcellen gemaakt. Uiteindelijk worden je botten dan zwakker.

Wat merk je ervan?

In principe merk je niet dat je osteoporose hebt. Het vergroot alleen de kans op botbreuken. Vaak wordt het dus ook pas ontdekt als je iets breekt. Ook herstellen je botten minder snel na schade.

Met andere complicaties

Andere complicaties van diabetes, zoals problemen met ogen of zenuwen, kunnen zorgen voor een minder goed zicht of evenwicht, waardoor de kans groter is om te vallen of ergens tegenaan te botsen. In combinatie met osteoporose kan dit ervoor zorgen dat mensen met diabetes sneller en vaker botten breken.

Wat kun je zelf doen?

Om osteoporose te voorkomen of de effecten te verminderen, kun je zelf zorgen dat je genoeg calcium (1200 mg per dag) binnenkrijgt en genoeg vitamine D aanmaakt door in de zon te zijn. Lichaamsbeweging is ook belangrijk. Hierdoor worden niet alleen de botten sterker, maar ook je spieren waardoor je minder snel valt.

Op de hoogte blijven?

Ontvang elke 2 weken nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!