Als je diabetes hebt, kun je - net als iedereen - in je relatie te maken krijgen met seksuele problemen. Die hoeven niets met diabetes te maken te hebben. Maar met diabetes heb je wel meer kans op bepaalde problemen bij het vrijen.
Eventuele problemen bij het vrijen kunnen te maken hebben met het effect van diabetes op je gedachten. Maar als gevolg van diabetes kunnen er ook lichamelijke klachten ontstaan die invloed hebben op je seksleven.
Minder zin in seks
Diabetes kan er op verschillende manieren voor zorgen dat je minder zin hebt in seks. Bijvoorbeeld doordat je bang bent een hypo te krijgen, door vermoeidheid of door depressieve klachten die samenhangen met je diabetes, of schaamte voor bijvoorbeeld spuitplekken.
Ook hoge bloedsuikers kunnen effect hebben op de zin in seks, via een effect op het hormoon testosteron. Praat erover met elkaar, dat maakt vaak al veel verschil.
Lichamelijke oorzaken
Zowel bij mannen als vrouwen kunnen eerder infecties ontstaan (aan penis of vagina). Daardoor kunnen er ontstekingen komen. Door de hoge bloedsuiker wordt de urine zoeter. Bacteriën en schimmels voelen zich hierin thuis en dat vergroot de kans op infecties. Een Amerikaans onderzoek zocht uit hoe vaak seksuele problemen of klachten aan de urineweg voorkomen. Van Nederland zijn geen cijfers bekend.
Seksuele problemen bij vrouwen
Bij vrouwen kan de vagina droger en daardoor pijnlijker, of minder gevoelig worden. Dit komt waarschijnlijk door beschadigingen aan de bloedvaten die de doorbloeding in de geslachtsdelen verzorgen. Praat erover met een arts. Die is dat gewend en kan eventueel medicijnen of andere hulp voorschrijven.
Seksuele problemen bij mannen
Veel mannen met diabetes krijgen erectieproblemen. Dat komt door een combinatie van neuropathie en vernauwde bloedvaatjes. Naar schatting heeft de helft van de mannen met diabetes te maken met impotentie.
Ook kunnen mannen moeite hebben met klaarkomen. Dit kan bijvoorbeeld omdat ze minder gevoelig zijn voor prikkels. Ook kan de zaadlozing minder krachtig worden of zelfs helemaal ‘droog’ worden. Bij droog klaarkomen, komt het sperma niet naar buiten maar belandt het in de blaas. Dit is niet gevaarlijk. Dit kan gebeuren als de zenuwen van de blaas minder goed werken als gevolg van de diabetes.
Insulinepomp en seks
Ook diabetestechnologie aan je lijf, zoals insulinepompen en continue glucosemeters, kan je seksleven beïnvloeden. In een onderzoek in Australië gaf de helft van de pompgebruikers aan dat hun insulinepomp hen in de weg zit bij seks.
Driekwart van hen koppelt de pomp dan tijdelijk af, en ze houden er ook rekening mee bij het kiezen van de plek voor het infuus. Voor 1 op de 4 mensen zonder insulinepomp zijn zorgen over seks een van de redenen om geen pomp te willen.
Wat kun je doen bij seksuele problemen?
Urineweg- en seksuele problemen zijn voor veel mensen lastige onderwerpen. Er wordt daarom ook minder vaak gesproken over deze complicaties van diabetes. En dat terwijl deze problemen ontzettend vervelend kunnen zijn voor jezelf en je partner!
Het is dus belangrijk dat je dit soort problemen met je partner en vervolgens met je arts bespreekt. Zowel voor lichamelijke als voor psychische problemen zijn er behandelingen. Er kan vaak meer dan je denkt.
Seks is meer dan ‘de daad’
Veel mensen voelen zich gefrustreerd en verdrietig als het vrijen technisch niet meer zo soepel gaat als vroeger. Bedenk dan ook: seks is veel breder dan geslachtsgemeenschap en klaarkomen.
Seks is ook intimiteit, elkaar aanraken, masseren en knuffelen. Dat kan ook beiden veel plezier geven. Praat erover met elkaar, geniet ook op andere manieren van elkaar! Dat scheelt veel stress en druk over seks en wat dat ‘zou moeten zijn’.
> Tip: bekijk ook de Rutgers-brochure over diabetes en seksualiteit
Recentste update van deze pagina: 5 maart 2020
Op de hoogte blijven?
Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!