Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Veel mensen met diabetes krijgen last van hun maag en hun darmen. Dit kan erg vervelend zijn in het dagelijks leven. Het is een vaak onderschatte complicatie.

Het medische woord voor de meestvoorkomende maag- en darmproblemen bij diabetes is gastroparese. Gastroparese kan verschillende oorzaken hebben. De maag leegt zich door een samenspel van zenuwen en spieren.

Er zijn zenuwen die het eerste seintje geven dat de maag zich moet legen. Ook zijn er zenuwen die direct de spieren aansturen in de maagwand. Deze zenuwen komen in actie na het eerste signaal en worden 'pacemaker'-cellen genoemd. Diabetes beschadigt deze zenuwen.

Ook kan de spierkracht van de maag afnemen. En kan het afweersysteem roet in het eten gooien, waardoor de maag langzamer leegt.

Wat is het gevolg van maag- en darmproblemen?

Ook mensen zonder diabetes kunnen maag- en darmproblemen krijgen. Maar bij diabetes type 1 zijn deze problemen extra vervelend, omdat je insuline al gaat werken als er nog geen voedsel in de darmen zit. De bloedsuiker kan dan te veel zakken en je krijgt een hypo.

Maag- en darmproblemen worden bij mensen met diabetes niet altijd opgemerkt door de arts. De complicatie wordt dan ook vaak onderschat.

> Leestip: Rolanda Käser schreef een blog over gastroparese.

Wat merk je van maagproblemen?

Als gevolg van een of een combinatie van deze factoren, gaat het eten te langzaam van de maag naar de darmen.

  • verstopping
  • een opgeblazen gevoel, snel 'vol zitten'
  • misselijkheid of overgeven
  • diarree

Oorzaak verstopping nog onduidelijk

Er is nog wel wat meer onderzoek nodig naar de precieze oorzaak van verstoppingsklachten. Dat laat een klein onderzoek in 2021 zien, bij mensen met diabetes met en zonder verstoppingsproblemen. Voedsel ging bij beide groepen in een vergelijkbaar tempo door de meeste delen van de darmen. Er spelen dus ook andere factoren mee, want spierbewegingen in de darmen zijn dus waarschijnlijk niet de belangrijkste oorzaak.

Wat kun je eraan doen?

Juist doordat er zoveel verschillende oorzaken kunnen zijn voor de maag- en darm problemen, is het lastig om de beste therapie aan te wijzen. Dit verschilt heel erg per persoon.

Soms is een dieet genoeg, bijvoorbeeld met minder vezels. Want vezels vertragen de spijsvertering nog meer. Er zijn ook medicijnen die ervoor zorgen dat de maag het eten sneller naar de darmen stuurt. Voor ernstige gevallen zijn er een soort elektrische apparaatjes: maag-pacemakers.

In 2016 kwamen onderzoeker nog met een nieuwe oorzaak naar buiten: een eiwit dat voorkomt dat de spieren in de darmwand zich vernieuwen. Dan kunnen we het voedsel minder goed doorgeven. De onderzoekers zijn meteen bezig om een behandeling te ontwikkelen om deze oorzaak heel precies aan te pakken.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock