Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Gewrichten

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 15 december 2016
down20161221-6118-1ur1xdi.jpg

Een vrij onbekende complicatie van diabetes is problemen met de gewrichten. Het heeft te maken met verandering van het bindweefsel.

Diabetes kan een uitwerking hebben op het bindweefsel van je lichaam. Dat kan gaan om bindweefsel in de huid, pezen, gewrichten en botten. Je kunt het merken in bijvoorbeeld  vingers, handen, polsen, schouders en nek. Heb je lange tijd hoge bloedsuikers, dan loop je meer risico op gewrichtsproblemen.

Bindweefselproblemen kunnen zorgen voor klachten bij beweging van gewrichten. Dat heet officieel ‘limited joint mobility'. Een variant kan zijn de zogeheten ‘ziekte van Dupuytren'.

Handen en schouder

Met diabetes type 1 heb je ook een grotere kans op het carpaletunnelsyndroom, een ‘trigger finger’ waarbij je vingergewricht vastzit, en een zogeheten ‘frozen shoulder'. Dat komt door onderhuidse veranderingen in het weefsel, zoals verdikkingen.

Wat merk je ervan?

Het begint meestal met het slecht kunnen bewegen van de vingers, maar ook pols, elleboog en rug kunnen er last van krijgen. Dat kan vervolgens uitgroeien naar pijn. Maar ook last van spieren en een doof gevoel in je ledematen kunnen tekenen zijn.

Wat is eraan te doen?

Meld klachten op tijd aan je arts. De meeste gewrichtsproblemen zijn goed te behandelen met ontstekingsremmende medicijnen of injecties, of andere therapieën.