Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Gehoorverlies kan optreden als complicatie van diabetes. Zachte en hoge geluiden zijn dan steeds moeilijker te horen.

Gehoorverlies komt bij mensen met diabetes ongeveer twee keer zoveel voor als bij mensen zonder diabetes. Het is bekend dat bij veel ouderen het gehoor achteruit gaat. Maar diabetes heeft ook een eigen invloed op het gehoor, bij oudere en jongere mensen. Ook sommige kinderen met diabetes hebben hier last van.

Wat merk je ervan?

Gehoorschade gaat geleidelijk en het is niet altijd duidelijk wanneer je hier last van hebt. Herken je jezelf in onderstaande punten, maak dan een afspraak met je arts om je gehoor te laten controleren.

  • Herhaaldelijk vragen of mensen iets willen herhalen
  • Moeite hebben met gesprekken met meerdere mensen
  • Volume van de televisie hoger zetten
  • Denken dat anderen mompelen
  • Vermijden van drukke plaatsen, zoals feestjes of een restaurant

Hoe ontstaat gehoorschade?

Door diabetes worden wanden van de bloedvaten naar het oor dikker. Dit vermindert de bloedtoevoer. De kleine haartjes die geluidstrillingen opvangen, raken daardoor beschadigd. Je gehoor gaat achteruit. De gevolgen van blootstelling aan lawaai zijn ook groter. Het oor herstelt minder makkelijk.

Wat kun je er tegen doen?

Voorkomen is beter en door je bloedsuikers onder controle te houden, verlaag je de kans op gehoorschade. Bescherm je oren als je te maken hebt met harde, schelle, hoge geluiden. Volgens onderzoek kunnen onze oren maximaal 85 decibel aan. Als je je stem moet verheffen om elkaar te verstaan, dan is het geluid schadelijk voor je oren. 

Heb je het idee dat je minder goed hoort? Bespreek het met je verpleegkundige of arts. Er wordt aangeraden om elke 2-3 jaar je gehoor te laten checken door een audioloog als je onder de 50 bent en jaarlijks boven de 50 of als je gehoorverlies ervaart. Soms biedt een gehoorapparaat uitkomst. 

Deel het ook met je vrienden en familie, zij zullen zich ook aan moeten passen. Door het te vertellen, voorkom je dat je ervoor gaat schamen.