Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Als je diabetes type 1 hebt, kun je te maken krijgen met hart- en vaatziekten. Je hebt daar meer kans op dan mensen zonder diabetes. Door diabetes worden de bloedvaten dikker en stugger, en ze raken eerder beschadigd.

Hart- en vaatproblemen komen bij mensen met diabetes type 1 vier keer zo vaak voor als bij mensen zonder diabetes. Bij een slechte diabetesregulatie loopt dat risico verder op.

Vernauwde aderen

Door de problemen met je bloedvaten blijven vetten in het bloed gemakkelijker kleven aan de wand van de bloedvaten, waardoor die vernauwen. Dat heet aderverkalking (atherosclerose). Daardoor stroomt het bloed minder gemakkelijk door je lichaam, zodat andere organen minder bloed en zuurstof krijgen. En dat kan weer leiden tot een hartinfarct of een hersenbloeding.

Al een vroeg begin

De bloedvaten kunnen al op vrij jonge leeftijd het eerste begin van beschadiging krijgen. De schade ontstaat vooral onder invloed van hoge bloedsuikers. Dat kan al in de eerste tien jaar van diabetes beginnen.

Wat kun je doen tegen hart- en vaatproblemen?

  • zo goed mogelijke bloedsuikers
  • beweeg als je dat kunt, niet alleen sporten maar ook alledaagse dingen zoals de trap nemen.
  • rook niet
  • let op je gewicht en val zo nodig iets af: een paar kilo maakt al veel verschil
  • let op je voeding en vermijd zoveel mogelijk verzadigde vetten
  • let op je cholesterolgehalte
  • let op je bloeddruk

Er zijn medicijnen tegen hoge bloeddruk en trombose, en om het cholesterol te verlagen. Ook kun je geopereerd worden aan je hart en bloedvaten. Maar dat zijn lapmiddelen, het is beter om de problemen voor te zijn.

Gesprekken over dit artikel