Nierproblemen door diabetes

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 15 december 2016
Nierproblemen bij diabetes type 1

Nierproblemen door diabetes, diabetische nefropathie, komen gelukkig minder vaak voor dan een paar jaar geleden. Maar helaas krijgen nog te veel mensen ermee te maken.

De nieren filteren afvalstoffen uit het bloed. De stoffen die je lichaam wel nodig heeft, laten ze in het bloed zitten. Maar door diabetes komt er steeds meer bindweefsel in je nieren: een soort littekens. Daardoor kunnen afvalstoffen toch in je lichaam blijven, terwijl je ze anders zou uitplassen. En andersom plas je juist veel goede stoffen uit die je lichaam wel nodig heeft.

Waardoor ontstaat nefropathie?

Jarenlange te hoge bloedsuikers tasten de kleine bloedvaatjes in het lichaam aan. Ook die in de nieren. Ook hoge bloeddruk speelt mee bij het ontstaan van nierproblemen.

Hoe vaak komt het voor?

Zo'n 25-40 procent van de mensen met diabetes type 1 krijgt binnen 20-25 na de diagnose nierschade. Een derde van hen zelfs ernstig, waardoor ze afhankelijk worden van nierdialyse. Op dat moment werken de nieren hooguit op 15 procent ten opzichte van normaal.

Wat merk je van nierproblemen?

Je voelt er in het begin niets van. Een arts kan de eerste tekenen zien met urine-onderzoek. Wanneer er eiwit (albumine) in de urine zit, is dat een teken dat de nieren niet meer goed werken. Ook een hoge bloeddruk kan een teken zijn dat er iets misgaat met je nieren.

Hoe worden nierproblemen behandeld?

In het begin kan het vaak worden afgeremd met medicijnen. Als je nieren te ver achteruit gaan, krijg je regelmatige dialyse, waarbij het bloed gefilterd wordt. In het uiterste geval kan een niertransplantatie nodig zijn.

Steeds minder vaak ernstig

Vroeger gingen veel mensen dood aan uitval van hun nieren. Dankzij onderzoek zijn er tegenwoordig gelukkig steeds betere behandelingen voor nierproblemen, en weten we ook hoe belangrijk stabiele bloedsuikers zijn. Daardoor is het aantal patiënten dat aan de dialysebehandeling moet sinds de jaren tachtig gedaald van 30-40 procent naar zo'n 10 procent.