Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De alvleesklier doet veel meer dan alleen insuline maken om hoge bloedsuikers te laten dalen. Hij maakt bijvoorbeeld ook amyline, een redelijk onbekende speler. Wat is dit hormoon en hoe speelt het mogelijk een rol in de behandeling van diabetes type 1?

Het hormoon amyline is het onbekende hulpje van insuline. Insulineproducerende cellen in de alvleesklier geven beide hormonen tegelijkertijd aan het bloed af, namelijk wanneer de bloedsuikers stijgen. Samen zorgen ze ervoor dat de bloedsuiker weer daalt.

Wat doet amyline?

Amyline is een hulpje van insuline, maar heeft niet zoveel direct te maken met de bloedsuikers. In plaats daarvan werkt het hormoon via drie belangrijke indirecte routes:

1. Het hormoon remt de afgifte van het hormoon glucagon. Glucagon is de welbekende tegenhanger van insuline. Afgifte van glucagon zorgt voor een stijging in de bloedsuikers. Doordat amyline glucagonafgifte remt, voorkomt het verdere stijging van bloedsuikers.

2. Het hormoon remt de leging van de maag. Het duurt langer voordat je eten je darmen bereikt. Hierdoor worden de voedingstoffen in je eten minder snel opgenomen in de darm. En stijgt de bloedsuiker dus minder hard.

3. Amyline stimuleert het gevoel van ‘vol zitten’ na het eten. Hierdoor stop je eerder met eten en stopt dus ook de stijging van je bloedsuikerspiegel.

Weinig amyline bij type 1

Bij mensen met diabetes type 1 valt het afweersysteem de insulineproducerende cellen aan. Hierdoor kan er dus niet alleen geen insuline meer worden aangemaakt, maar ook geen amlyline. Mensen met diabetes type 1 hebben dan ook bijna geen amyline meer. 

Amyline als extra behandeling naast insuline?

Onderzoekers maakten het hormoon amyline na in hun lab. Ze noemden dit 'nephormoon' pramlintide. Artsen in de Verenigde Staten schrijven het medicijn pramlintide voor als aanvullend medicijn bij insuline direct na de maaltijd. Het medicijn zorgt voor een lichte daling in de HbA1c en een daling in de bloedsuikerpiek direct na het eten.

Wat zijn de nadelen van pramlintide?

Veel mensen die pramlintide gebruiken, hebben last van misselijkheid. Ook is er een grotere kans op een hypo. Mensen die pramlintide gebruiken moeten daarom altijd hun bloedsuikers scherp in de gaten blijven houden. Ook is het niet ideaal dat pramlintide via een aparte injectie toegediend wordt. Hierdoor moeten mensen direct na het eten twee keer iets injecteren.

Pramlintide en closed-loop

Pramlintide komt ook nog op een ander punt van pas: bij de nieuwe closed-loopsystemen, varianten van de kunstalvleesklier. Een belangrijk verbeterpunt voor de huidige vormen van closed-loopsystemen, is minder grote schommelingen in de bloedsuikerwaarden direct na een maaltijd. En laat dit nu net de specialiteit te zijn van pramlintide.

Daarom hebben Canadese onderzoekers een kunstalvleesklier gemaakt die zowel insuline als pramlintide afgeeft. De eerste testen van deze kunstalvleesklier bij 28 mensen met diabetes type 1 duurden 24 uur. Vergeleken met een kunstalvleesklier die alleen insuline afgeeft, hadden mensen met deze nieuwe versie een betere Time in Range en minder vaak hoge bloedsuikerwaarden.

De misselijkheid die vaak werd gemeld bij los gebruik van pramlintide na een maaltijd, was minder bij het gebruik van de nieuwe kunstalvleesklier. De onderzoekers denken dat dit komt doordat de dosering lager is en vaker. Dit lijkt meer op wat er gebeurt in het lichaam van mensen zonder diabetes.

Het is wel belangrijk dat de kunstalvleesklier met zowel snelle insuline als pramlintide wordt getest over langere periodes en bij grotere groepen mensen. Onderzoekers bekijken ook of in de toekomst pramlintide samen met de insuline toegediend kan worden.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!