Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De FreeStyle Libre (FSL) van fabrikant Abbott is een zogeheten flash glucosemonitor. Hij bestaat uit een sensor die in de bovenarm steekt, en je leest je zelf de bloedsuikerwaarde af met de bijbehorende reader of app. De sensor moet iedere twee weken worden vervangen, en af en toe voer je een controlemeting uit met de vingerprik en teststrip.

De FSL is een rond plaatje dat je op je bovenarm draagt. Onze redacteur laat zien hoe zij het heeft gedragen. 

In april 2019 zijn de resultaten van onderzoek gepresenteerd de waarde van het gebruik.
De onderzoekers concluderen dat de FreeStyle Libre voor veel gebruikers een goed toepasbaar hulpmiddel is met positieve resultaten wat betreft glucoseregulatie, kwaliteit van leven, mate van arbeidsuitval en kans op ziekenhuisopnames.

Webinar

De fabrikant verzorgt een aantal webinars om tips en tricks uit te wisselen:

Maandag 16 december – voor gevorderden

Dit webinar is bedoeld voor gebruikers van het FreeStyle Libre flash glucose monitoring systeem die meer willen weten over LibreView. In deze sessie komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • Grafieken en geschiedenis bekijken
  • Wijs worden uit uw glucosegegevens met LibreView
  • Vraag en antwoord sessie

Inschrijven kan hier: https://app.livestorm.co/abbott-diabetes-care-2

Tip

Bestellen van sensoren

Wordt de FSL niet vergoed dan kun je zelf tot 7 sensoren tegelijk bestellen via https://www.freestylelibre.nl/. Mensen die het vergoed krijgen, ontvangen vaak een kwartaal zending van 6 sensoren in een levering.

Ervaringen van communityleden

---
Ik gebruik nu de freestyle libre ca 1 jaar en vind het helemaal fantastisch! Al 28 jaar droomde ik van zo'n oplossing dat je gewoon kunt zien wat er nu precies gebeurt. Wat een vrijheid en wat een inzichten heeft mij dit gegeven! Ik verzorg als zanger gitarist optredens en kan zo tussendoor heel snel even meten welke kant mijn suikerwaarde naar toe gaat. Vooral die trend te kunnen zien geeft heel veel zekerheid. Door veel zweten lieten de sensoren in begin los en dat is echt zonde. Ik gebruik het nu na heel wat experimenteren op de volgende manier: Huid insmeren met "Skin Tac Wipe" soort plakstof doekje. Daarna sensor aanbrengen en vervolgens de Witte Leukomed 5x7,2 wondverband pleister. Deze past er precies overheen en gaat ca. 1 week mee. Verder ben ik dus gitarist en scheelt het heel wat vingerprikken in mijn vingers. In de vakantie gaan wij graag fietsen met de tent door de bergen zoals verleden jaar in Corsica en dit jaar in Italie. En hoe hoog je suiker ook is, als de berg omhoog gaat gaat de suiker echt naar beneden. Is zo fijn om tijdens fietsen de sensor langs je arm te halen en zo te kunnen zien welke kant het opgaat en wanneer je in moet grijpen. Ik gebruik nu zowel de sensor als de app op de Iphone en ben echt nog steeds na 1 jaar laaiend enthousiastst. Natuurlijk baal ik er van dat het zo duur is en dat er geen enkele tegemoetkoming is ondanks dat je al die honderden strips niet meer afneemt. Maar op een dag ..... 
----
Mooi positief verhaal, hierboven. Ben zelf ook erg content met de FSL, geeft prachtige inzichten. Net als velen, het is prijzig, de toekomst zal het uitwijzen hoe lang het duurt eer het aan elke diabeet vergoed wordt. Die dag zal een keer komen. 
---
Login om meer reacties te zien

Vergoeding

Een belangrijk vraagstuk bij de FreesStyle Libre en andere glucosemeters is de vergoeding. De ontwikkelingen daar volgen zich nu in rap tempo op. Lees meer over: de vergoeding van de Free Style Libre