Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Veel mensen met diabetes type 1 hebben te maken met spuitplekken. Die plekken worden ook wel lipo’s genoemd. Ze kunnen voorkomen in twee soorten: lipoatrofie en lipohypertrofie. Tips, en hoe je ze voorkomt.

Dit artikel krijgt binnenkort een update, kom dan nog eens terug!

Bij lipoatrofie verdwijnt het vetweefsel en kun je putjes of kuiltjes krijgen. Dit komt gelukkig steeds minder voor, door betere insuline en door gebruik van een pomp.

Harde plekken

Lypohypertrofie is precies het tegenovergestelde van lipoatrofie. Je krijgt dan juist een ophoping van vetweefsel op een plek waar je vaak hebt gespoten. De plekken kunnen dikke, harde bulten worden, soms donker van kleur.

Spuitplekken met rust laten

Spuitplekken zijn lang niet altijd zichtbaar. Soms zijn ze alleen te herkennen door zorgvuldig te voelen. Laat de plekken net zo lang met rust - dus spuit er niet meer in - totdat de plek volledig is verdwenen. Dit kan weken, maanden of zelfs een jaar duren. Ernstige spuitplekken gaan niet vanzelf weg en kunnen alleen operatief worden verwijderd.

Voorkomen is beter

Het is natuurlijk beter om spuitplekken te voorkomen, omdat de insuline op die plek minder goed wordt opgenomen. Daardoor kunnen je bloedsuikers meer gaan schommelen. Lees hier de richtlijnen voor goed spuiten. Met de juiste spuittechniek en het afwisselen van de plekken, kun je de kans op spuitplekken een stuk kleiner maken.

> Zie ook Diabetes type 1 en je huid

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!