Een continue glucosemeter (CGM), ook wel glucosesensor genoemd, is voor veel mensen met diabetes type 1 een uitkomst. Welke sensoren zijn beschikbaar in Nederland, wat zijn hun kenmerken en hoe zit het met de vergoeding?
Meest recente update: 11-05-2021
De volgende glucosesensors zijn nu op de markt in Nederland:
- FreeStyle Libre 1 en FreeStyle Libre 2 van Abbott Diabetes Care. Deze sensoren maken een upload van je bloedglucosewaarde wanneer je met je telefoon langs de sensor gaat.
- GlucoMen Day® CGM, een sensor die je inbrengt zonder naald.
- De Eversense glucosesensor wordt door een arts ingebracht onder de huid en kan 3 tot 6 maanden blijven zitten.
- De Dexcom sensoren: De G6 die tien dagen te gebruiken is, en de G5 die zeven dagen lang werkt.
- Medtronic Guardian 2 en 3. De Guardian-sensor 3 is de eerste en enige glucosesensor die goedgekeurd is om te gebruiken met een systeem dat automatisch basale insuline toedient: een hybrid closed loop-systeem.
- Nog niet op de markt maar komt eraan: Medtrum A7+.
Vergoeding van CGM
Momenteel wordt de flash glucosemeter (FSL, zie hieronder) vergoed voor bijna iedereen met diabetes type 1. Een realtime continue glucosemeter (rtCGM) wordt vooralsnog alleen vergoed voor bepaalde groepen mensen. Er is vanaf eind 2020 wel weer nieuw overleg over, op basis van resultaten uit recent onderzoek die het Diabetes Fonds verzamelde.
FreeStyle Libre 2 van Abbott Diabetes Care
Sinds november 2020 vervangt dit model 2 geleidelijk de eerste generatie, tot de voorraad daarvan op is. We beschrijven hier daarom alleen model 2.
- Het FreeStyle Libre-systeem werkt met een patch met een dun naaldje dat je op de achterkant van je bovenarm moet inbrengen. De patch moet je elke twee weken vervangen.
- Je meet je bloedglucosewaarde door met je telefoon langs de sensor (tussen 1 cm en 4 cm afstand) op je arm te gaan. Dit ‘flashen’ is een 1-seconde-scan die door je kleding heen gaat.
- De sensor meet elke minuut en bij elke scan; de waarden worden elke 15 minuten opgeslagen.
- Bij elke scan krijg je de actuele glucosewaarde, de glucosegegevens van de laatste 8 uur en geeft een trendpijl aan in welke richting de glucose zich beweegt.
- Om een volledig overzicht te krijgen van je diabetesregulatie, moet de sensor ten minste eenmaal per 8 uur worden gescand.
- Het FreeStyle Libre-systeem slaat de waarden 90 dagen op.
- De sensor is waterdicht en kun je dus ook dragen tijdens baden, douchen, zwemmen en sporten. De sensor kan maximaal 30 minuten, één meter onder water worden gehouden.
Verschil met andere sensoren
Het verschil tussen dit systeem en andere continue glucosesensoren is dat de Freestyle Libre alleen gegevens uploadt wanneer er gescand wordt langs de sensor met de bijbehorende reader of app.
Optionele alarmen
Het verschil met de eerste FreeStyle Libre is dat de FreeStyle Libre 2 drie optionele, realtime-glucosealarmen heeft die beschikbaar zijn via de reader en de FreeStyle LibreLink-app. Er is een alarm voor lage glucose, een alarm voor hoge glucose en een alarm bij signaalverlies. De reader van het eerste model is niet te gebruiken voor de alarmfunctie.
Data uitlezen en delen
- De metingen kunnen worden uitgelezen met een bijgeleverde scanner (reader) of met een app op een geschikte mobiele telefoon. De reader van het eerste model werkt ook met model 2, maar de alarmfunctie werkt daar niet mee (lees meer in het nieuwsbericht).
- Met de LibreView, een cloudbased diabetesbeheersysteem, kun je je glucosegegevens bekijken of op afstand delen met je behandelaar.
Interferentie (invloed door andere stoffen)
Paracetamol (in andere landen vaak aangeduid als acetaminophen) kan sommige continue glucosesensoren beïnvloeden en dan een te hoge waarde aangeven (1-5 mmol/l hoger dan de werkelijke glucosewaarde in het bloed). Paracetamol heeft geen invloed op het FreeStyle Libre-systeem.
Vergoeding FSL
Sinds 10 december 2019 kan iedereen met intensieve insulinetherapie (minimaal 4 keer per dag vingerprik) een flash glucosemeter (FreeStyle Libre) vergoed krijgen. Dus dat betreft bijna iedereen met diabetes type 1, en mensen met diabetes type 2 die per dag meerdere keren insuline moeten toedienen.
Menarini GlucoMen Day® CGM
Bijzonder aan deze glucosesensor is dat de sensordraad onder de huid wordt aangebracht zonder een begeleidende naald.
- De sensor kun je veertien dagen dragen.
- De bijbehorende app toont elke minuut de nieuwe glucosewaarde.
Alarmen
De GlucoMen Day® geeft real-time alarmen bij hoge en lage bloedsuikers, snel veranderende waarden en voorspellende alarmen wanneer je te snel stijgt of daalt.
Kalibreren
Kalibreren is één keer per 24 uur nodig om betrouwbare waarden te verkrijgen. De glucosemeter GlucoMen Day METER stuurt de waarde direct naar de app.
Twee zenders
De GlucoMen Day CGM-apparatenkit bevat twee zenders zodat je de ene kunt gebruiken terwijl je de andere oplaadt.
Milieubewust
Met het oog op het milieu kun je de zender, oplader en inserter vijf jaar lang gebruiken, Menarini
Data delen
Je kunt met deze glucosesensor real-time de data delen via de cloud.
Eversense XL CGM Systeem van Accu-Chek
De Eversense XL CGM is een sensor die onder de huid wordt ingebracht door een arts en 3 tot 6 maanden kan blijven zitten.
- Met een kleine zender die je met een pleister boven de sensor op de huid plakt, kun je continu je bloedglucosewaarde in de gaten houden.
- Deze pleister moet je elke dag vervangen.
- De sensor onder de huid wordt automatisch opgeladen door de zender op de arm.
- De zender zelf moet elke dag kort een kwartier opgeladen worden, bijvoorbeeld tijdens het douchen.
- De Eversense levert elke 5 minuten een meting binnen het bereik 2,2 – 22,2 mmol/l.
- De glucoseresultaten kun je aflezen via een app op je smartphone. Vooralsnog is de app alleen voor Android.
Alarmen
Het scherm toont de waarde en de afwijkingsrichting en geeft een melding wanneer een glucosewaarde te laag of te hoog dreigt te worden.
Kalibreren
- Tijdens de opstartfase moet je na het opwarmen van de sensor (24 uur) vier kalibratietests doen, met tussenpozen van 2 tot 12 uur.
- Na de opstartfase moet je twee keer per dag kalibreren met tussenpozen van 10 tot 14 uur.
Data delen
- Met het Eversense DMS-programma, een webgebaseerde toepassing, kunnen jij en je zorgverleners glucosegegevens bekijken en analyseren die zijn verzonden vanaf de Eversense XL Smart Transmitter of de mobiele app van het Eversense XL CGM-systeem.
- Op de website van de Eversense staat een overzicht van mobiele telefoons en watches die compatibel zijn met de Eversense-app en de browsers waarmee je de gegevens kunt uitlezen op de pc.
Dexcom G6
De nieuwste sensor van Dexcom is de G6. Deze sensor hoef je niet te kalibreren.
- De nieuwe G6-sensor is bijna een derde dunner dan de vorige sensoren.
- Je kunt de sensor inbrengen met één hand.
- De G6 kan op de buik, aan de achterkant van de bovenarm en bovenbil geplaatst worden.
- De G6 kun je tien dagen dragen. Elke vijf minuten stuurt de sensor de gegevens naar een weergaveapparaat via een zender. Dit kan een Apple of Android-compatibel mobiel apparaat of touchscreenontvanger zijn. De voorganger, G5 kan tot 7 dagen gebruikt kan worden.
- Let op: de zender is niet compatible met de G5.
Kalibreren
De G5 moet nog twee keer per dag worden gekalibreerd, maar voor de G6 is dat niet nodig. Nadat je de sensorcode hebt ingevoerd krijg je geen kalibratiemeldingen. Kalibreren is wel mogelijk, maar is niet nodig.
Alarmen
De sensor geeft een waarschuwing bij lage en hoge waardes. De ‘lage glucose waarschuwing’ van de Dexcom G6 geeft 20 minuten van tevoren een waarschuwing als de bloedsuiker daalt tot 3,1 mmol/l.
Data delen
De data kun je uitwisselen met familie of je zorgverlener via de Share-functie in de Dexcom G6 app.
Interferentie (invloed door andere stoffen)
Paracetamol (in andere landen vaak aangeduid als acetaminophen) kan sommige continue glucosesensoren beïnvloeden en dan een te hoge waarde aangeven (1-5 mmol/l hoger dan de werkelijke glucosewaarde in het bloed). Paracetamol heeft geen invloed op de Dexcom G6, behalve als je grote hoeveelheden slikt (meer dan 1 gram per 6 uur).
Dexcom G4
De G4 is niet meer beschikbaar. De data van deze sensor was af te lezen met een losse ontvanger of op de Animas Vibe insulinepomp. Fabrikant Animas ia op 30 september 2019 wereldwijd gestopt met de verkoop van de insulinepomp.
Dexcom G7
Een nieuwe versie, de Dexcom G7, is in ontwikkeling en wordt (internationaal) in 2022 verwacht.
Guardian 2 en 3 van Medtronic
Medtronic heeft twee verschillende glucosesensoren: de Guardian 2- (Enlite) en Guardian 3- sensoren.
Guardian 2
- De Guardian-sensor 2kan alléén worden gebruikt met de Guardian 2 Link Transmitter. Deze sensoren kunnen alleen op de 640G Minimed worden gebruikt.
- De sensoren gaan zes dagen mee.
Guardian 3
- De Guardian-sensor 3 is de eerste en enige glucosesensor die goedgekeurd is om te gebruiken met een systeem dat automatisch basale insuline toedient.
- Het is tot nu toe de meest nauwkeurige sensor van Medtronic, met een MARD van 8,7% (Gemiddelde Absolute Relatieve Verschil).
- De Guardian-sensor 3 kan ingebracht worden op de arm en in de buik.
- Deze sensoren gaan 7 dagen mee.
- De nieuwe Guardian-sensoren 3 kunnen alléén gebruikt worden met de Guardian 3 Link Transmitter. Deze sensoren kunnen worden gebruikt voor zowel een 640G pomp, een 670G pomp en voor het nieuwe G780-systeem.
Algemeen
- Alle sensoren zijn gekoppeld aan een MiniMed-insulinepomp en kunnen niet ‘stand alone’ gebruikt worden.
- De sensoren zijn waterdicht. Ze mogen gedurende 30 minuten volledig ondergedompeld worden tot een diepte van 2,4 meter.
- Als de sensorverbinding verloren gaat, bewaart de zender tot 10 uur aan gegevens. Deze worden weergeven wanneer je de pomp opnieuw aansluit.
CGM in combinatie met de insulinepomp
MiniMed 640 systeem
De 640G insulinepomp schakelt zichzelf met de zogenoemde SmartGuard uit als je bloedsuiker te snel daalt om zo een hypo te voorkomen en kan zichzelf ook weer inschakelen zodra de waarde normaliseert.
MiniMed 670G systeem
Dit systeem is voorzien van SmartGuard™ technologie met een zogeheten Automodus-functie. Met deze functie wordt de toediening van de basale insuline elke 5 minuten automatisch aangepast aan een vaste glucosewaarde binnen het streefbereik.
Minimed™ 780G-Systeem
- Het Minimed™ 780G-Systeem is een compleet nieuw, innovatief insulinepompsysteem dat in combinatie met de Guardian 3 Link automatisch de dosering aanstuurt om hoge en lage waarden te voorkomen.
- De nieuwe MiniMed 780G anticipeert op je insulinebehoefte. Deze pomp past de insulineafgifte automatisch aan om de waarden te stabiliseren, elke 5 minuten wanneer dat nodig is.
- Ook corrigeert de pomp pieken automatisch met kleine insulinedoses en voorkomt op deze manier te lage glucosewaarden.
Verwacht: Medtrum A7+
Deze sensor komt waarschijnlijk in 2021 als TouchCare Nano 14 CGM op de markt.
Het wordt naar verwachting een 14-daags sensor (10 dagen gegarandeerd) die uit te lezen is via een kleine afstandsbediening en/of een app op de telefoon (EasyTouch of EasyPatch app). De afmetingen zullen kleiner zijn dan de huidige sensoren. Deze sensor kan los gebruikt worden en in combinatie met de TouchCare patchpomp.
Belangrijkste kenmerken:
- Een sensor ter dikte van een haar.
- 720 sensorglucosewaarde-metingen per dag.
- Gegevens worden automatisch geregistreerd en geüpload.
- Zeer nauwkeurig: 9% MARD (Gemiddelde Absolute Relatieve Verschil).
- Waterdicht ontwerp.
Op de hoogte blijven?
Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.
Foto: Roche Diabetes Care