Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een continue glucosemeter (CGM) meet vrijwel voortdurend de bloedsuiker. Dat gebeurt via een naaldje, dat de bloedsuiker meet in het vocht onder de huid. Zodra de bloedsuiker te hoog of te laag dreigt te worden, geeft de sensor een seintje. Een CGM kan ook onderdeel zijn van een hybrid closed loop, en wordt door mensen ook gebruikt om te 'loopen'.

Recentste update: 11-12-2020

De continue glucosemeter, afgekort ook wel CGM genoemd, meet continu de suikerwaarde in de interstitiële vloeistof. Dit is de vloeistof die zich bevindt in de ruimtes tussen de cellen. Dit is iets anders dan het bloed, maar de waarde komt wel overeen. Er is alleen sprake van een kleine vertraging. 

Wat is CGM, rtCGM en FGM?

Er is een verschil tussen een realtime continue glucosemeter (rtCGM) en een flash glucosemeter (FGM, ook wel intermittent scanning continue glucosemeter, isCGM) zoals de FreeStyle Libre. Bij een flash glucosemeter scan je zelf actief de sensor met een reader of smartphone om de bloedsuiker te checken. Ze vallen wel allebei onder de algemene naam glucosesensor en de afkorting CGM, al is er dus een verschil tussen.

IJken (kalibreren) met vingerprik

De sensor kan enkele dagen tot weken blijven zitten. Wel moeten de meeste sensoren regelmatig geijkt worden, oftewel gekalibreerd. Dat wil zeggen dat de meter opnieuw wordt afgesteld met een vingerprik. De eerste dag moet dit wat vaker, daarna meestal 2 keer per dag. Uitzondering is tot nu toe de Dexcom G6, die kun je kalibreren maar dat hoeft niet per se. 

Zender en ontvanger

Een glucosesensor meet continu de bloedsuiker via een naaldje dat gekoppeld is aan een zender en een signaal doorgeeft aan de ontvanger. Zo’n 288 metingen per dag worden weergegeven in een grafiek, waardoor je meer inzicht krijgt in je diabetes. Je ontdekt trends, krijgt een waarschuwing als je bloedsuiker te snel stijgt of daalt, en kunt zo hypo’s en hypers voorkomen.

Inbrengen met naald

Glucosesensoren breng je gemakkelijk in met behulp van een (automatisch) inbrengapparaat. Zoals bij veel soorten infusiesets gebruik je een naald om de glucosesensor in te brengen. De naald haal je weer weg, waardoor alleen de kleine, flexibele elektrode onder de huid achterblijft. Vervolgens wordt er een zender op de sensor aangesloten, die de meetwaarden naar de ontvanger verstuurt. Dat kan zijn een insulinepomp, losse ontvanger of smartphone. 

Er is overigens ook een sensor die via een kleine chirurgische ingreep wordt aangebracht onder de huid: de Eversense.

Gebruik in hybrid closed loop of bij 'loopen'

Een CGM kan ook gekoppeld worden aan een insulinepomp als onderdeel van een hybrid closed loop-systeem. Daarbij berekent de pomp deels automatisch de hoeveelheid insuline, en stopt met insuline als de bloedsuiker te laag is. Dit in tegenstelling tot een open loop, waarbij je mogelijk wel een sensor hebt, maar los van de pomp die je helemaal zelf bedient. Sommige sensoren zijn helemaal voor zo'n integraal systeem gemaakt en niet los te gebruiken (zoals de Guardian-sensoren van Medtronic).

CGM-sensoren worden ook gebruikt door 'loopers', mensen die een 'doe-het-zelf closed loop' in elkaar zetten door een sensor, pomp en app aan elkaar te koppelen.

Wie krijgt de continue glucosemeter vergoed?

Sinds begin 2011 wordt de continue glucosemeter onder voorwaarden vergoed binnen de basiszorgverzekering. Ziekenhuizen maken hierover afspraken met verzekeraars. De vergoeding en voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillend zijn. Het is dus belangrijk om dit te controleren bij je zorgverzekeraar. 

Dat gaat wel veranderen per 1 januari 2021: dan wordt CGM vergoed vanuit het 'Hulpmiddelenbudget' en heeft het ziekenhuis geen financiële rol meer in de vergoeding. De flash glucosemeter FreeStyle Libre wordt sinds december 2019 breed vergoed voor mensen op intensieve insulinetherapie. Eind 2020 is er weer verder overleg over bredere vergoeding, op basis van recente resultaten uit onderzoek.

De volgende groepen komen nu in aanmerking voor vergoeding van een continue glucosemeter:

  • kinderen met diabetes type 1;
  • volwassenen waarvan de bloedsuikerwaarden slecht zijn in te stellen;
  • vrouwen met diabetes type 1 die zwanger zijn; 
  • vrouwen met diabetes type 1 die een zwangerschapswens hebben;
  • mensen met diabetes type 1 die vaak ernstige hypo's hebben en/of ze niet tijdig voelen aankomen.

> Welke continue glucosemeters zijn er in Nederland op de markt?

MRI-scan en glucosesensor

Het kan gevaarlijk zijn om een glucosesensor te dragen tijdens een MRI-scan. Je kunt dan namelijk een (derdegraads) brandwond oplopen. Ook kan de sensor kapot gaan. Daarom wordt aangeraden om je glucosemeter te verwijderen voordat je de MRI-scanner ingaat.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Foto: Sensorvergoeding

Gesprekken over dit artikel