Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De behandeling van diabetes type 1 doe je voor het grootste deel zelf. Thuis, op je werk, op school of waar je ook bent, probeer je je bloedsuikers zo goed mogelijk te houden. En verder heb je te maken met zorgverleners. Welke begeleiding kun je verwachten?

Begeleiding bij zelfmanagement diabetes type 1

Je eigen diabetes in de hand houden… dat is nogal wat! Het kost tijd en zelfdiscipline, om maar wat te noemen. Maar het draait ook om kennis, je bent je eigen diabetesexpert. Daarom bekijken zorgverleners samen met jou wat handig is om te weten. Of het nou gaat om het effect van eten, bewegen, alcohol of stress, van alles.

Internist en diabetesverpleegkundige

Minstens een keer per jaar bezoek je de internist in het ziekenhuis voor een uitgebreide controle. Je kunt dan al je medische vragen kwijt. De internist werkt nauw samen met een diabetesverpleegkundige. Daar ga je eens in de drie maanden op controle en krijg je advies voor je dagelijks leven.

Andere zorgverleners zoals diëtist en psycholoog

Ook een diëtist, oogarts en een medisch psycholoog kunnen bij jouw team van zorgverleners horen. De huisarts heeft meestal geen rol in je behandeling, maar houdt wel rekening met diabetes bij de behandeling van andere gezondheidsproblemen. Bij complicaties krijg je te maken met een specialist, zoals een cardioloog voor hart en bloedvaten of een nefroloog voor je nieren.

Bereid je diabetescontroles voor 

Een zorgverlener moet natuurlijk zijn of haar werk goed doen. Maar onderschat jouw eigen rol niet! Die is net zo belangrijk. Dus zeg duidelijk waar je mee zit, of waar je meer over wilt weten. Bedenk voor het spreekuur op welke vragen je antwoord wilt krijgen, of wat belangrijk is om te vertellen.

Niet tevreden over het contact met je zorgverleners? Probeer erover te praten met henzelf, en zeg wat je dwarszit. Lost dat niets op? Denk dan eventueel aan een andere zorgverlener.

Meer weten over de behandeling van type 1?

Download het Individueel zorgplan Diabetes type 1, samengesteld door onder andere Diabetesverening Nederland. Je vindt hierin ook een stappenplan om je diabetes onder controle te houden en te bespreken met je zorgverlener. Je kunt ook de Zorgwijzer Zwangerschap downloaden.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.