Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Een insulinepomp is een klein apparaatje dat is verbonden aan een slangetje en een dun naaldje dat in je huid steekt. Zo krijg je insuline in je bloed zonder dat je die hoeft te injecteren.

De insulinepomp geeft regelmatig een kleine hoeveelheid (kortwerkende) insuline af. Dat gebeurt via een slangetje (canule), die in de huid van meestal de buik steekt. Een pleister houdt hem op z’n  plek. Ongeveer 25.000 Nederlanders gebruiken een insulinepomp. De moderne pompen worden steeds 'slimmer', ze kunnen steeds meer zelf.

Stabielere bloedsuiker

Door de geleidelijke afgifte van insuline blijft de bloedsuikerspiegel vaak wat gemakkelijker stabiel dan bij langwerkende insuline via een injectiepen. Dat is vooral handig voor kinderen en zwangere vrouwen.

De pomp kan zo worden ingesteld dat de standaard insulineafgifte per uur verschilt. Bijvoorbeeld ’s nachts een lagere dosering dan overdag. Wanneer de pomp niet goed werkt, geeft hij een waarschuwingssignaal.

Afstandsbediening

Met de insulinepomp kun je ook een extra dosering insuline (bolus) geven voor de maaltijd. Je hebt dus geen injectiepen meer nodig. Het apparaat heeft vaak ook een afstandsbediening. De pomp onthoudt hoeveel insuline is afgegeven, zodat je dit achteraf gemakkelijk via de computer bekijkt.

Voor velen een uitkomst

Voor veel mensen is de insulinepomp een uitkomst. Anderen hebben er meer moeite mee. Zij vinden het vervelend om afhankelijk te zijn van een apparaatje. Of het zit in de weg. Bij het zwemmen en douchen kan de pomp overigens wel even afgekoppeld worden. Het slangetje, de canule, moet om de paar dagen worden vervangen.

Draadloze insulinepomp

Sinds een paar jaar is er nu ook een 'draadloze' insulinepomp op de markt: de Omnipod insulinepatchpomp. De Omnipod zit direct op de huid en er is geen aparte infuusset met slangetje nodig. Met een andere apparaat kun je de omnipod bedienen. Doordat de pomp waterdicht is, hoeft deze niet te worden losgekoppeld tijdens het douchen of zwemmen.

Ook als onderdeel van hybrid closed loop

In de afgelopen jaren zijn de insulinepompen steeds geavanceerder geworden. Zo zijn sommige onderdeel van een 'hybrid closed loop'-systeem, dat de fabrikant uitbrengt als vaste combinatie van pomp, sensor en een app. 

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Gesprekken over dit artikel