Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Meer dan één op de drie jongvolwassenen met diabetes type 1 ervaart psychische druk en mentale last door hun diabetes, zagen Nederlandse onderzoekers. Deze zogeheten diabetes distress speelt vooral rond de overstap van kinderarts naar internist en maakt die extra moeilijk.

Het leven van jongvolwassenen staat in het teken van veranderingen, en de combinatie met diabetes type 1 geeft nog eens extra uitdagingen. De psychische druk en mentale last door diabetes heet in onderzoekstaal ‘diabetes distress’ (Engelse term). Nederlandse onderzoekers keken naar diabetes distress bij een groep van 164 jongvolwassenen met diabetes type 1, in de leeftijd van 18 tot 25 jaar. 

De jongeren hadden dus in de diabeteszorg al een overstap gemaakt van kinderarts naar internist, op hun achttiende jaar. Ruim een derde (35%) van hen ervaart diabetes distress, kwam uit het onderzoek. Deze groep heeft slechtere ervaringen met deze overgang in zorg dan de jongeren zonder diabetes distress

Wat zijn de zorgen van jongvolwassenen met type 1?

De jongvolwassenen met diabetes type 1 in het onderzoek hebben het meeste last van zorgen over hun toekomst en eventuele ernstige complicaties door diabetes. En ze vinden dat diabetes elke dag te veel mentale en lichamelijke energie kost. 

Een kwart van de deelnemers geeft aan dat ze ernstig vermoeid zijn. Ook melden de jongvolwassenen die meer last hebben van diabetes distress een slechtere kwaliteit van leven en meer moeite met het zelfmanagement van diabetes. 

Hoe kan het beter?

De onderzoekers pleiten voor meer aandacht van artsen voor de specifieke zorgen waar jongvolwassenen mee rondlopen. Ze adviseren een regelmatige check op symptomen van diabetes distress, en om te bouwen aan een betere relatie tussen jongvolwassenen en hun behandelteam.  

Daarnaast helpt een goede ondersteuning van ouders meer dan je misschien denkt, zeggen de onderzoekers. Ondanks dat jongvolwassenen steeds zelfstandiger zijn. Steun van ouders kan toch veel schelen in de zorgen rond diabetes.

Transitiepoli voor overgang naar volwassenenzorg

Dr. AnneLoes van Staa, van de Hogeschool Rotterdam, leidt dit onderzoek – dat overigens financieel gesteund is door het Diabetes Fonds. Samen met haar onderzoeksteam zet Van Staa zich al jaren in voor jongvolwassenen met diabetes.

Zo heeft ze eerder de zogenoemde transitiepoli opgezet om de overgang van kinderarts naar internist te versoepelen. Toch is er nog veel winst te behalen in de diabeteszorg voor jongeren, blijkt ook weer uit dit onderzoek. Zie ook de aflevering van Diabetes TV over de transitiepoli

Diabeteszorg passend maken

Ook onderzoeker dr. Marleen Kunneman zet zich in voor jongeren met diabetes. De komende jaren gaat zij onderzoek doen naar het passend maken van diabeteszorg bij het dagelijks leven van jongeren. Ze ontwikkelt praktische manieren om de diabeteszorg beter te laten aansluiten bij jongvolwassenen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock