Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Testen op C-peptide voor een juiste diagnose van diabetes type 1?

Redactie van diabetestype1.nl
Redactie van diabetestype1.nl • 27 december 2021

Dit najaar besloot Schotland om voortaan op grote schaal mensen met diabetes type 1 te testen op C-peptide, 3 jaar na diagnose. Wat voor test is het? En doen we die C-peptidetest ook in Nederland?

C-peptide is een stof die samen met insuline wordt aangemaakt in het lichaam. Door C-peptide in het bloed te meten, kun je iets zeggen over hoeveel insuline iemand (nog) maakt.
Een bepaalde hoeveelheid C-peptide in het bloed kan erop wijzen dat iemand geen diabetes type 1 heeft maar een andere vorm, zoals MODY. Dat is belangrijk om te weten, want het maakt uit voor de behandeling. (Zie ook het artikel over nieuwe richtlijn voor diagnose.)

C-peptidetest bestaat al lang

De C-peptidetest bestaat ook in Nederland al een tijdje. Het is dus geen nieuwe test maar zorgverleners doen de test wel steeds vaker bij mensen met diabetes type 1. Maar alleen als er twijfels zijn over de diagnose.

Schotland biedt sinds kort iedereen die ten minste 3 jaar diabetes type 1 heeft de C-peptidetest aan. De Schotse overheid hoopt dat hierdoor meer mensen de juiste diagnose krijgen en van de insuline af kunnen stappen. 

Waarom voert Schotland C-peptidetest in?

De overheid in Schotland besloot tot de standaard C-peptidetest na een onderzoek in hun land. Daarin werd C-peptide gemeten bij 859 mensen die minimaal 3 jaar diabetes type 1 hadden. Kwam die boven een bepaalde waarde uit, dan werd vervolgens bekeken of het niet ging om een andere soort diabetes.

Bij 58 mensen werd uiteindelijk een andere diagnose gesteld. Zij bleken dus geen diabetes type 1 te hebben maar diabetes type 2 of MODY, een erfelijke vorm van diabetes. In totaal konden er 13 mensen van de insuline af, en bij 16 mensen werd de behandeling aangepast waardoor hun bloedsuiker verbeterde. 

'Testen op C-peptide niet nodig voor iedereen'

Waarom testen we niet meteen iedereen met diabetes type 1 op C-peptide? Omdat het niet nodig is, vinden wetenschappers buiten Schotland. Ondanks de uitkomsten van dat onderzoek. Een C-peptidetest is zeker belangrijk, maar niet voor iedereen nodig, vinden ze. De nieuwe diagnoserichtlijn moet in principe genoeg helpen; dus alleen testen bij twijfelgevallen.

Als je zorgverlener twijfelt over je diagnose (bijvoorbeeld wanneer er geen afweerstoffen in je bloed zijn gevonden), kan het in sommige gevallen goed zijn om de hoeveelheid C-peptide in het bloed te meten. De test kan - wanneer nodig - na 3 jaar worden herhaald. In deze video voor zorgverleners vertelt internist Mariëlle Schroijen (LUMC) daar meer over.

Kan ik mij laten testen op C-peptide? 

Schotland wijkt met dit beleid dus af van andere landen, in ieder geval voor nu. Dus in Nederland kun je alleen C-peptide laten testen als daar een aanleiding voor is, en alleen in overleg met je zorgverlener. Bijvoorbeeld als je twijfelt over je diagnose, en dat met je behandelaar hebt besproken, én als die dan ook twijfelt.

De toekomst (en meer onderzoek) zal leren of C-peptide vaker gemeten zal gaan worden. Misschien gaat het ook belangrijk worden voor andere onderwerpen van de behandeling, bijvoorbeeld bij hypo-management

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Beeld: Shutterstock