Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Het AD berichtte gisteren dat in coronatijd meer amputaties van voeten en tenen nodig waren, door uitgestelde zorg. Vooral bij mensen met diabetes. Nieuw onderzoek moet helpen om voetklachten en amputaties te verminderen. Bij het Diabetes Fonds komen vragen binnen. Wat vindt het Diabetes Fonds ervan, en wat doet het fonds tegen voetproblemen bij diabetes?

In het eerste jaar van de pandemie was het aantal amputaties twee tot drie keer zo hoog als daarvoor, noemde het AD-artikel. Vooral mensen met diabetes kregen hiermee te maken, doordat hun voeten minder werden gecontroleerd op wonden. Ze kwamen te laat bij een arts en hun voet of teen was niet meer te redden. Zie ook het eerdere bericht hierover van Diabetesvereniging Nederland (DVN).

Dit is natuurlijk heel naar. Het laat weer eens zien hoe ernstig de gevolgen van diabetes kunnen zijn, en hoe diep ze ingrijpen in het leven van mensen met diabetes.

DECO-onderzoek naar behandeling diabetische voet

Het AD schrijft ook over een onderzoek, de DECO-studie. Daarin onderzoekt het UMC Utrecht samen met zo’n 10 andere ziekenhuizen de beste behandeling voor beknelde voetzenuwen. Want daarmee beginnen vaak de problemen van een ‘diabetische voet’: meer klachten, minder gevoel in de voet en een hoger risico op voetzweren (ulcera).  

Het Diabetes Fonds ondersteunt deze DECO-studie samen met DVN, zie ook ons eerdere bericht. We vinden dit dus een belangrijk onderzoek en zijn blij met de aandacht ervoor in het AD en de oproep voor deelname aan het onderzoek. 

Wat doet het Diabetes Fonds tegen voetproblemen?

Het Diabetes Fonds ondersteunt naast de DECO-studie meerdere onderzoeken en initiatieven rond voeten, voor een betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes. Want daar zet het fonds zich keihard voor in. Enkele voorbeelden:

Voetproblemen bij diabetes komen vaak voor

Eén op vijf mensen met diabetes krijgt ooit een voetprobleem. De helft hiervan krijgt een voetinfectie die uiteindelijk kan leiden tot amputatie. Goede diabeteszorg is essentieel, en daarbij hoort goede voetzorg. Evenals onderzoek naar betere behandelingen voor voetproblemen, zodat minder mensen een ledemaat hoeven kwijt te raken. 

De missie van het Diabetes Fonds is ‘Iedereen vrij van diabetes’. Daarom staat het fonds voor onderzoek om diabetes te voorkomen, beter te behandelen en te genezen. Want met diabetes valt niet ‘prima te leven’. Mensen met diabetes hebben een verhoogd risico op ernstige gezondheidsproblemen en complicaties, zoals dus aan hun voeten, en dat is er maar eentje van vele.