Oppas voor een kind met diabetes type 1 is een uitkomst voor ouders. Stichting D-Support koppelt gezinnen en oppassers aan elkaar, en zorgt voor goede instructie via e-learning. Ook maakten ze een app voor contact en adviezen tussen ouders en de oppas en andere begeleiders, zoals op school en de sportvereniging.
D-Support is opgezet met steun van het Diabetes Fonds, via een prijs voor Het Beste Diabetesidee.
Wie een kind heeft met diabetes type 1, is daar vaak dag en nacht mee bezig. Kinderarts Agnes Clement en diabetesverpleegkundige Guusje Neijens weten daar alles van. Daarom richtten zij samen de stichting D-Support op.
Agnes: ‘Ik zie op mijn poli hoeveel de zorg voor een kind met diabetes vraagt van ouders. Diabetes is echt een complexe ziekte. Ouders die geen afstand of adempauze kunnen nemen worden vaak overbelast. Dat raakt het hele gezin. Om iets te betekenen voor de ouders zijn we gestart met D-Support.’
Oppas voor kinderen met diabetes type 1
D-Support helpt onder andere bij het vinden van een oppas. Want het belangrijkste doel van de stichting is een adempauze voor ouders van kinderen met diabetes. Zodat zij niet 24/7 bezig zijn met de diabetes van hun kind, maar ook tijd hebben voor zichzelf, voor elkaar en daardoor voor een zo normaal mogelijk gezinsleven.
E-learning over diabetes voor oppas, kennissen en andere begeleiders
D-Support werft actief oppassers die het gezin kunnen ondersteunen. Met een e-learning zorgen zij ervoor dat de oppas genoeg basiskennis heeft van diabetes. Ook familie, kennissen, leerkrachten, de kinderopvang en (sport)verenigingen kunnen de e-learning doorlopen. Sinds kort kunnen ouders via een webapplicatie en een mobiele app communiceren met de mensen die betrokken zijn bij hun kind.
Tip: Ook ouders die zelf al een oppas hebben, kunnen zich aanmelden voor de app en de e-learning bij D-Support.
Match tussen oppas en gezin
Begin 2022 heeft D-Support al een pool van 327 oppassers, met en zonder diabetes. In totaal hebben 190 gezinnen zich ingeschreven en voor een deel is de koppeling gemaakt tussen de oppas en het gezin. D-Support helpt namelijk ook om de juiste match te vinden tussen de oppas en het gezin.
Guusje: ‘Het is heel belangrijk dat het klikt, en dat ouders op de oppas kunnen rekenen. Wat dat betreft zien we mooie initiatieven ontstaan. Zo waren er drie vriendinnen die ervoor zorgden dat altijd een van hen beschikbaar was als de ouders oppas nodig hadden.’
‘Oppassers zijn geen zorgverleners’
Iedereen die zich aanmeldt als oppas, doorloopt de e-learning die D-Support maakte samen met ouders en een onderwijskundige. Voordat een oppas aan de slag gaat, doorloopt hij of zij ook de basistraining.
‘Onze oppassers zijn geen zorgverleners’, legt Agnes uit. ‘Dat is soms best lastig, zeker voor ouders van wie het kind net diabetes heeft. Die willen zoveel mogelijk informatie krijgen en vragen dan ook advies aan de oppas.’
‘Zelfs als de oppas diabetes heeft, is het niet verstandig adviezen te geven. De eigen diabetes is niet de diabetes van het kind. Je kunt uitleggen dat wat voor jou heel goed werkt bij een hypo, heel anders kan zijn bij het kind. In de basistraining bespreken we dit soort dingen en benadrukken we dat de ouders verantwoordelijk blijven en je als oppas altijd moet verwijzen naar het diabetesteam.’
E-learning over diabetes voor leerkrachten
Tegen een kleine vergoeding kunnen ook anderen de e-learning volgen. Voor leerkrachten is er een extra module in de maak. Guusje: ‘Wat doe je bijvoorbeeld met het paasontbijt, met een kerstviering, een verjaardag? Moet je als leerkracht dan vaker de bloedsuiker controleren, of op de geijkte momenten?’
‘We kijken naar wat leerkrachten nodig hebben aan praktische ondersteuning. Zij hebben vaak nog andere kinderen in de klas die extra aandacht nodig hebben, bijvoorbeeld kinderen met ADHD of coeliakie. Alles wat een leerkracht doet met betrekking tot de diabetes moet in overleg met de ouders, maar we merken dat ouders ook niet altijd weten wat het beste is. Daarom bieden we deze extra ondersteuning.’
App voor contact en adviezen over diabetes type 1
Sinds kort is er dus ook een app. Een van de ouders beheert deze app met daarin de informatie die belangrijk is voor de zorg voor hun kind. Zoals: hoeveel dextro’s zijn er nodig bij een hypo, hoeveel bolus je voor een tussendoortje?
Op verzoek van de ouder koppelt D-Support mensen die door de ouders zijn voorgedragen. Die krijgen een persoonlijke inlogcode, zodat alles gebeurt volgens de AVG-privacywet. Past de ouder iets aan in de adviezen, dan is dat zichtbaar voor alle appgebruikers.
Hoeveel kost oppasbemiddeling en e-learning?
Mensen betalen een eenmalige bijdrage voor de bemiddeling via D-Support:
- Hebben ouders zelf een oppas gevonden die ze de e-learning wil laten doen, dan betalen ze alleen voor de e-learning.
- Hetzelfde geldt voor het gebruik van de app: gaat de oppasbemiddeling via D-Support dan is dat inclusief het gebruik van de app.
- Hebben ouders zelf een oppas, dan betalen ze alleen voor het gebruik van de app en de technische koppeling.
Guusje: ‘De kosten zijn voor het onderhoud van de site, de e-learning en de app. De ontwikkeling hebben we kunnen doen dankzij het geld voor ‘Het Beste Diabetesidee 2016’ van het Diabetes Fonds, en financiering van de Rabobank.’
D-Support verder ontwikkelen
Guusje en Agnes zijn heel benieuwd naar het effect van D-Support. Agnes: ‘Het is nu – na de lockdowns van afgelopen jaren - een mooi moment om verder te ontwikkelen! Wij zien bij gezinnen hoe goed het is dat ouders weer eens tijd voor zichzelf krijgen. Dit zijn al mooie individuele successen.’
‘We zouden graag willen laten onderzoeken wat dit op grotere schaal betekent, om waar nodig te verbeteren en meer financiële steun te kunnen krijgen. Zodat we nog meer gezinnen kunnen steunen en kinderen met diabetes net als andere kinderen kunnen sporten, spelen en logeren!’ Zo’n 7.000 kinderen in Nederland hebben diabetes type 1.
Interesse in D-Support voor oppas kind met diabetes type 1?
Wil je je aanmelden bij D-Support, als ouders of als oppas? Of wil je meer weten over de e-learning over diabetes, voor begeleiders van je kind? Kijk voor meer informatie, ervaringen en aanmelden op de website van D-Support.
Op de hoogte blijven?
Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.
Foto: Unsplash Annie Spratt, en D-Support (de afbeelding van de app)