Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland werken aan een nieuwe manier om glucose te meten zonder te prikken. Zij maken hiervoor slim gebruik van een nieuwe techniek om naaldvrij te injecteren, jet-injectie. Hierbij komt een klein beetje bloed vrij, genoeg om de bloedsuiker te meten.

Hoe werkt het naaldvrij meten?

Nieuw-Zeelandse onderzoekers werken al een tijd aan een apparaatje dat kan injecteren zonder naalden. Door met hoge snelheid vloeistoffen op de huid af te schieten, komen ze door de huid heen. De onderzoekers kijken bijvoorbeeld of je hiermee insuline zou kunnen spuiten. 

Maar het apparaatje kan mogelijk meer dan injecteren, bedachten ze: misschien kan het ook de vingerprik vervangen. Hierbij vuren ze met een hele hoge snelheid een niet-gevaarlijke zoutoplossing op de huid af. Hierdoor komt er een beetje bloed vrij, vergelijkbaar met een vingerprik, dus genoeg om de glucosewaarde te meten. Daarover publiceerden ze onlangs resultaten.

Is dit een nieuw idee?

Het idee om glucose te meten zonder te prikken is niet nieuw. Verschillende onderzoekers over de hele wereld zijn dan ook hard aan het werk om dit mogelijk te maken in de toekomst.

Ook insuline injecteren zonder naald is niet nieuw. Maar de ontwikkelaars zeggen dat hun nieuwe technologie nauwkeuriger is dan de oude methode, doordat ze een klein motortje gebruiken in plaats van een veer.

Wat zijn de voordelen van deze techniek?

Als deze techniek goed werkt zou dat verschillende voordelen hebben. Allereerst natuurlijk dat het naaldvrij is. Dat kan ook fijn zijn voor mensen die bang zijn voor naalden.

Ten opzichte van andere manieren om naaldvrij te meten, is glucose meten in het bloed nauwkeuriger dan in andere lichaamsvloeistoffen zoals traanvocht. Het is bovendien handig dat hetzelfde apparaatje gebruikt kan worden voor injecteren van insuline en glucose meten. 

Wat is het nadeel van deze techniek?

Er zijn ook wat dingen die nog verbeterd kunnen worden. Ondanks dat er geen naald aan te pas komt, is deze techniek niet helemaal pijnloos. Ook moet er goed gekeken worden naar manieren om het bloed dat vrijkomt zo goed mogelijk op te vangen om glucose te meten.

Wanneer kan ik hier gebruik van maken?

Het duurt nog wel even voordat deze techniek er echt komt. De onderzoekers zijn nog bezig om deze nieuwe methode te perfectioneren. Door bijvoorbeeld de vorm van de straal vloeistof aan te passen, kijken ze of er meer bloed vrijkomt. Hierdoor kun je betrouwbaarder de glucose meten. Ook willen ze het pijnlozer maken. Daarnaast werken ze nog door aan het injecteren van insuline met deze methode.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Er is helaas nog geen foto van dit apparaat beschikbaar.