Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Er moet meer gebeuren om (ernstige) vermoeidheidsklachten aan te pakken bij mensen met een chronische ziekte zoals diabetes. Dat blijkt uit onderzoek van de Maastricht University. 

Veel mensen met een chronische ziekte als diabetes hebben vermoeidheidsklachten. Het is dus een groot probleem, maar er is nog veel onduidelijk over vermoeidheid. Zo weten we nog niet wat de klachten veroorzaakt, of wat de beste behandeling is. 

Onderzoek naar vermoeidheid

Onderzoekers Martijn Spruit en Annemie Schols van de Maastricht University voerden een onderzoek uit om het probleem in kaart te brengen. Ze verzamelden gegevens van mensen met verschillende chronische ziekten. Ook mensen met diabetes zijn ondervraagd.  

Chronisch zieken vaker vermoeid 

Iemand die chronisch ziek, is heeft 50 tot 60 procent kans op vermoeidheidsklachten; bij gezonde mensen is dat 10 tot 15 procent. Het hebben van één of meer chronische ziekten speelt dus een grote rol bij het hebben van vermoeidheidsklachten.

Oorzaken nog niet goed onderzocht

Er zijn weinig onderzoeken naar de oorzaken van vermoeidheid en de behandeling ervan. Hierdoor is er nog geen goede behandeling alles tegelijk aanpakt: dus de symptomen én oorzaken van de klachten.  > Zie ook: chronische vermoeidheid en diabetes type 1

Niet genoeg besproken met zorgverlener 

Ondanks dat naar schatting miljoenen Nederlanders last hebben van vermoeidheid, wordt het onderwerp nog lang niet altijd besproken in de behandelkamer. Uit een enquête onder patiënten blijkt dat de helft van hen nooit, zelden of af en toe met hun behandelend arts spreken over vermoeidheid. 

De onderzoekers vinden dat er meer onderzoek nodig is naar vermoeidheid en de behandeling ervan. Ook moeten artsen zich meer bewust zijn van het thema vermoeidheid in de behandelkamer.

Bron: ZonMw

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!

Beeld: Shutterstock