Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

De meeste jongeren met een chronische aandoening zoals diabetes type 1 hebben behoefte aan een ‘jongerenvraagbaak’: een aanspreekpunt waar zij terechtkunnen voor een open gesprek en advies. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Diabetesfederatie (NDF).

Voor het onderzoek deden ruim 600 jongeren (11 - 25 jaar) met een chronische aandoening mee aan een enquête, waarvan 538 jongeren met diabetes type 1. Een kleinere groep deed ook mee aan diepte-interviews.

De NDF deed dit onderzoek in samenwerking met onder meer de Hogeschool Utrecht Amersfoort en Diabetesvereniging Nederland. Het was in opdracht van het ministerie van VWS. Op 19 november publiceerde de NDF het onderzoeksrapport.

> Bekijk hier onze samenvatting voor het deel over jongeren met diabetes.

Niet gehoord en niet begrepen

Veel jongeren in het onderzoek zien hun aandoening als een barrière om mee te doen in de maatschappij. Ze ervaren een lagere kwaliteit van leven, voelen zich belemmerd rond school of werk, hebben minder vrienden en maken zich zorgen over de toekomst. Ze voelen zich niet gehoord en begrepen, en weten niet goed waar ze terechtkunnen met problemen.

Oplossing: jongerenvraagbaak

Er is te weinig ondersteuning die aansluit bij jongeren met een chronische ziekte als diabetes type 1, komt uit het verkenningsonderzoek van de NDF. De Jongerenvraagbaak kan hier verandering in brengen. Dat vinden de jongeren ook zelf. 

Er moet een laagdrempelig aanspreekpunt komen waarmee jongeren kunnen praten over zorgen en problemen - eventueel anoniem. Een vraagbaak met professionele mensen die hen begrijpen vanuit eigen ervaring met de ziekte. Die hen kunnen helpen met advies en op weg helpen naar de juiste begeleiding. 

Veel winst voor jongeren

De jongerenvraagbaak verkleint de verschillen tussen jongeren met en zonder een chronische aandoening. Dat vinden de jongeren en een groep van bij het onderzoek betrokken experts (zoals wetenschappers, diabetesverpleegkundigen en onderwijsprofessionals). 

Proef met jongerenvraagbaak

Door een jongerenvraagbaak hebben jongeren straks minder stress en mentale problemen, een betere kwaliteit van leven en kunnen ze ook beter zorgen voor hun eigen gezondheid. Het advies aan het kabinet is dan ook: werk aan de toekomst van jongeren met een chronische aandoening, en zet een proef op met de jongerenvraagbaak!

(Update december 2021: Het kabinet geeft vooralsnog geen vervolgfinanciering voor de verkenning van de jongerenvraagbaak. Ze vinden de uitkomsten wel nuttig om de huidige voorzieningen rondom jongerenparticipatie/vraagbaken te verbeteren.) 

Bron: nieuwsbericht van de NDF  > Lees hier ons artikel over het diabetesdeel van het rapport.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Beeld: Shutterstock