Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Deze week ontvingen jonge talentvolle wetenschappers vanuit het Diabetes Fonds een beurs voor onderzoek naar diabetes. Twee van hen gaan aan de slag met nieuwe onderzoeken naar diabetes type 1, beiden in de sfeer van de diabeteszorg.

De twee onderzoekers ontvangen een beurs vanuit het ‘Diabetes Fonds Fellowship-programma’. Daarmee investeert het fonds in jonge wetenschappers. Want hoe meer goede diabetesonderzoekers er zijn in Nederland, hoe beter dat is voor mensen met diabetes. Dit gaan de twee type 1-onderzoekers ermee doen:

Passende diabeteszorg voor jonge mensen met type 1

Jongvolwassen met diabetes type 1 hebben gemiddeld minder goede bloedsuikers dan oudere mensen. Dit kan komen doordat hun diabeteszorg niet goed past bij hun dagelijks leven. 

Dr. Marleen Kunneman (LUMC) brengt de problemen in kaart. En ze ontwikkelt praktische manieren om de diabeteszorg beter te laten aansluiten bij jongvolwassenen. > Meer over dit onderzoek op de site van het Diabetes Fonds

Grip op gedachtes en emoties rond diabetestechnologie

De moderne diabeteshulpmiddelen hebben voordelen, maar leiden soms ook tot zorgen of verkeerde verwachtingen. Dr. Giesje Nefs (Radboud UMC) bekijkt hoe gedachtes en emoties het gebruik van een sensor en insulinepomp bepalen. 

Ze ontwikkelt informatie die mensen helpt om een keuze te maken in die technologie. Daarbij richt zij zich op jongeren en volwassenen met type 1 diabetes, maar ook op familieleden en zorgverleners. > Meer over dit onderzoek op de site van het Diabetes Fonds

De onderzoekers kunnen nu aan de slag. We houden je uiteraard op de hoogte van verdere ontwikkelingen en uitkomsten.

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.

Beeld: Shutterstock