Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Ernstige hypo’s verhogen mogelijk de kans op complicaties, blijkt uit het grote Hypo-RESOLVE onderzoek. Onderzoekers presenteerden de eerste resultaten van dit onderzoek dit najaar op de EASD, een Europees congres voor diabetesonderzoek.

Hypo’s zijn ontzettend naar en vervelend. Maar we weten nog helemaal niet zo veel over wat hypo’s doen op de lange termijn. Het Europese samenwerkingsverband Hypo-RESOLVE doet hier onderzoek naar. Dit grote onderzoek wordt onder andere geleid door internisten Bastiaan de Galan en Cees Tack.

Verschillende hypo-niveaus onderzocht

De onderzoekers bundelden de gegevens van ruim 22.000 mensen met diabetes. Ze onderzochten verschillende hypo-niveaus (dit is de indeling die daarvoor internationaal is vastgesteld in 2017):

  • niveau 1: bloedsuiker tussen de 3.0 mmol/l en 3,8 mmol/l
  • niveau 2: bloedsuiker onder de 3.0 mmol/l
  • niveau 3: ernstige hypo waarvoor hulp nodig is van iemand anders

Vervolgens keken de onderzoekers naar gevolgen van hypo’s, zoals hart- en vaatziekten, schade aan de nieren en neuropathie.

Ernstige hypo’s en kans op complicaties

De onderzoekers vonden een verband tussen het aantal hypo’s in de afgelopen 45 dagen en de kans op een daaropvolgende ernstige hypo. Hoe ernstiger de hypo, hoe groter de kans is op een daaropvolgende ernstige hypo. En die ernstige hypo heeft vervolgens ook weer vervelende gevolgen. 

De onderzoekers zagen namelijk dat meer opeenvolgende ernstige hypo’s de kans op hart- en vaatziekten verhoogt met 28 procent. Ook is er 16 procent meer kans op schade aan de nieren, blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek.

Korte volgtijd

De onderzoekers vonden geen verband tussen hypo’s en neuropathie, maar de deelnemers van het onderzoek werden nog niet zo lang gevolgd (slechts anderhalf jaar). Daardoor kunnen de onderzoekers eigenlijk nog niet zoveel zeggen over hypo’s en de kans op neuropathie. Ze hopen daar in de toekomst meer over te weten te komen.

Eerste resultaten

De gevolgen van hypo’s kunnen dus behoorlijk ingrijpend zijn. De onderzoekers blijven de komende tijd gegevens verzamelen. Zo worden de resultaten van het Hypo-RESOLVE onderzoek steeds nauwkeuriger. Wanneer de volgende resultaten van het onderzoek er zijn, komen we natuurlijk weer met een update.

Dit eerste nieuws is natuurlijk vervelend om te lezen (en om te brengen). Maar het geeft des te meer aan hoe belangrijk het is dat er steeds betere behandelingen komen, inclusief brede vergoeding daarvoor.

Balans in insulinebehandeling

Afgelopen week hield prof. dr. Bastiaan de Galan overigens zijn oratie met de titel 'Hoge pieken, diepe dalen', ter gelegenheid van zijn eerdere benoeming als hoogleraar aan het Maastricht UMC+. Daarin beschreef hij onder andere hoe ontzettend ingewikkeld en moeilijk de behandeling met insuline eigenlijk is. 

Want de dosering is zó moeilijk af te stemmen dat het onvermijdelijk vaak neerkomt op ofwel te weinig insuline en daardoor te hoge bloedsuikers - en dus kans op complicaties, of te veel insuline wat leidt tot hypo's - en dus met wat pech eveneens complicaties.

Deelnemers gezocht

Voor een onderdeel van Hypo-RESOLVE – het Hypo-METRICS onderzoek – zoeken de onderzoekers nog deelnemers. Heb je diabetes type 1, meet je glucose met een vingerprik en wil je misschien meedoen? Bekijk dan hier de oproep van het Radboudumc.

Beeld: Shutterstock

Op de hoogte blijven?

Maak eenvoudig een account aan en ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn.