Vanaf 20 oktober 2022 worden geen nieuwe (nieuws)artikelen aan deze community toegevoegd. Lees hier meer.

Wil je op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws over diabetes type 1? Meld je dan nu aan voor de nieuwsbrief E-dialoog type 1 van het Diabetes Fonds.

 

Aanmelden nieuwsbrief Naar nieuwsbericht

Steeds opletten wat en hoeveel je eet: bij diabetes type 1 ligt hier enorm de nadruk op. Niet gek dus dat sommige mensen met diabetes kampen met eetstoornissen. Zij hebben daarbij ook een grotere kans op oogproblemen (retinopathie), blijkt uit onderzoek.

Bij diabetes type 1 is het continu opletten wat en hoeveel je eet, en wat voor invloed dat heeft op je bloedsuiker. Bij sommige mensen met type 1 leidt dit tot eetstoornissen, zoals opzettelijk braken, extreme eetbuien en te weinig insuline gebruiken om af te vallen. Dat is niet goed voor hun bloedsuiker. En naast het vervelende gevoel van een hyper, vergroten hoge bloedsuikers ook de kans op complicaties.

Schade aan ogen

Britse onderzoekers verzamelden de resultaten uit zeven verschillende onderzoeken naar eetstoornissen en diabetes, met in totaal ruim 1.100 deelnemers. 

De onderzoekers zagen dat mensen met diabetes en een eetstoornis tot drie keer meer kans hadden op oogproblemen, retinopathie. Dat heeft mogelijk te maken met minder goed ingeregelde bloedsuikers, door te weinig insuline spuiten (om af te vallen), of gewoon niet regelmatig eten bij eetproblemen.

Helaas waren er te weinig gegevens om goed onderscheid te maken tussen de verschillende eetstoornissen. Dit moet dus verder worden onderzocht.

Bespreek eetproblemen met een zorgverlener

Het is belangrijk om eetstoornissen, maar ook ‘mildere’ eetproblemen, te bespreken met een zorgverlener. Dat is zeker niet makkelijk, maar de zorgverlener kan zorgen voor de juiste hulp.

Verder kun je bij DANDED terecht om ervaringen en tips uit te wisselen met mensen die in dezelfde situatie zitten. DANDED is een community speciaal voor mensen met diabetes en eetproblemen.

Op de hoogte blijven?

Ontvang regelmatig nieuws over diabetes type 1 per e-mail, met alleen artikelen die voor jou interessant zijn. Maak eenvoudig in 1 minuut een account aan en geef je interesses aan!